Alfréd
-2 °C
2 °C

Őrizetbe vették a kubai gép felrobbantóját

2005.05.17. 23:56
Luis Posada Carrilest a venezuelai és a kubai hatóságok egyaránt azzal vádolják, hogy még 1976-ban részt vett egy Caracasból Havannába tartó kubai személyszállító repülőgép felrobbantásában.
A növekvő nemzetközi nyomás hatására és közvetlenül egy hatalmas havannai tömegtüntetés után az amerikai hatóságok őrizetbe vették kedden Luis Posada Carrilest, akit a venezuelai és a kubai hatóságok egyaránt azzal vádolnak, hogy részt vett egy Caracasból Havannába tartó kubai személyszállító repülőgép felrobbantásában, 1976-ban.

A merénylet 73 ember halálát okozta. Venezuela a múlt héten hivatalosan kérte a Kubából évtizedekkel ezelőtt kivándorolt férfi kiadatását, amikor kiderült, hogy Carriles menedékjogot kért az Egyesült Államokban.

A CNN hírtelevízió közlése szerint a közismerten Castro-ellenes és a kubai vezető ellen több merényletkísérlet tervezésével is gyanúsított Carrilest Miamiban a belbiztonsági minisztérium (DHS) illetékesei vették őrizetbe, ezzel kapcsolatban azonban további részleteket nem közöltek.

Kubában néhány órával korábban hatalmas tömegtüntetésen követelték az Egyesült Államoktól, hogy tartóztassák le a repülőgép felrobbantóját. A többszázezres menetet Fidel Castro kubai államfő vezette el a havannai amerikai érdekképviselet épülete előtt. Castro rövid beszédében hangoztatta, a tüntetés nem az Egyesült Államok népe, hanem a terrorizmus ellen irányul. Az amerikai hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 1961-ben kiképezte Carrilest a kubai forradalom elleni célokra. Az amerikai nyomozók szerint részt vett a merényletben.

1985-ben Venezuelában letartóztatták, de az ítélet elől megszökött. 2000-ben Panamában bukkant fel, ahol állítólag Castro elnök ellen készített elő merényletet egy csúcsértekezlet alatt. A panamai államfő tavaly kegyelemben részesítette, az idén pedig illegálisan bejutott az Egyesült Államokba.

Carriles Miami Heraldnak adott keddi interjúban cáfolta, hogy részese lett volna az 1976-os merényletnek. Az amerikai hatóságok mindeddig azt állították, hogy nem ismerik Carriles hollétét. Ügyvédje később közölte, hogy Carriles elhagyja az Egyesült Államokat és a továbbiakban nem folyamodik a menedékjogért. Ezt egyébként az interjúban maga az érintett is megerősítette.