Jenő
-2 °C
6 °C

Bush legulágozta Kubát

2007.10.24. 22:09
Bush a washingtoni külügyminisztériumban, diplomaták és elemzők előtt bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdenek más országokkal egy Kubát szolgáló "nemzetközi szabadság-alap" létrehozásáról. Az amerikai elnök szerint segíteni kell a kommunista sziget lakosságát, hogy végre szabad társadalommá válhasson.

"Trópusi gulágnak" nevezte szerdán Kubát George W. Bush amerikai elnök, egyben nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett a szigeten kibontakozó, szerinte egyre inkább erőre kapó demokratikus mozgalom támogatására.

Bush a washingtoni külügyminisztériumban, diplomaták és elemzők előtt elmondott beszédében - amely az elmúlt négy évben az első nagyobb szabású, az Egyesült Államok kubai politikáját felvázoló elnöki állásfoglalás volt - szükségesnek mondta a szigetország elleni amerikai embargó fenntartását, egészen addig, amíg meg nem bukik az ottani rendszer.

Az Egyesült Államok elnöke utalt arra, hogy a washingtoni kongresszus nemrégiben újabb anyagi forrásokról döntött a kubai demokratizálódás támogatására, majd leszögezte: a külvilágnak félre kell tennie nézetkülönbségeit, és segítenie kell a kommunista sziget lakosságát, hogy végre szabad társadalommá válhasson. "A mai ellenzékiekből lesznek a nemzet vezetői, s amikor majd beköszönt a szabadság, bizonyosan emlékezni fognak, kik álltak ki mellettük" - szögezte le az amerikai elnök.

A forradalom csődje

Bush beszédében közvetlenül a kubaiakhoz fordult, azt bizonygatva nekik, hogy képesek megváltoztatni sorsukat. Még a kubai haderőnek is üzent: mint mondta, ennek tagjai egykoron hittek a forradalomban, de most láthatják annak csődjét.

Az amerikai elnök a demokratikus átalakulás elősegítésére néhány konkrét lépést is bejelentett. Közölte, hogy a washingtoni vezetés tárgyalásokat kezd más országokkal egy Kubát szolgáló "nemzetközi szabadság-alap" létrehozásáról. Ebből az alapból a szigetország infrastruktúrájának javítását és más terveket finanszíroznának, de csak a demokráciába való átmenet után. Egyben kérte a világ országait, különböző akciókkal (például nagykövetségi meghívásokkal, a nem kormányzati szervezetek és a kubai civil csoportok közötti kapcsolatfelvételek segítésével) mutassák meg, hogy támogatják a szigetország ellenzéki mozgalmát.

Bush végül kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok különböző szervezetek közvetítésével számítógépeket, internet-hozzáférést adna kubai diákok számára - de csak akkor, ha a havannai kormány feloldja a világháló használatára vonatkozó jelenlegi korlátozásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?