Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most lett elegük a kubaiaknak

2007.05.16. 21:52
Egyre kevesebb gyermeket vállalnak a kubai nők. 2006-ban 111 ezer gyermek született, 14 százalékkal kevesebb, mint 2005-ben, a népességfogyás 4300 fő.

Csökkent a kubai lakosság lélekszáma 2006-ban, 25 év óta először, jelentette szerdán a szigetország hivatalos sajtója. A népességfogyás 4300 főt tesz ki 2005-höz képest, oka pedig a születések számának visszaesése, idézte a Granma, a Kubai Kommunista Párt hivatalos lapja Juan Carlos Alfonsót, a kubai statisztikai hivatal vezetőjét, aki szerint Kuba lakossága jelenleg 11,24 millió fő.

A cikk szerint 2006-ban 111 ezer gyermek született Kubában, mintegy 14 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Alfonso szerint egyre kevesebb gyermeket vállalnak a kubai nők, egy átlagos családban egy gyermeket nevelnek. Ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a hatvan éves vagy annál idősebb lakosok száma akosságon belül, arányuk 16,2 százalékot tesz ki, a becslések szerint 2025-re már a lakosság egynegyede tartozik majd ebbe a korosztályba, mondta a szakember.

A Szovjetunió felbomlásával annak támogatását elvesztő Kuba az elmúlt másfél évtizedben gazdasági nehézségekkel szembesül, és csökken a lakáshoz jutás lehetősége. A havannai kormány a születésszabályozást támogató politikájának tudja be a csökkenő születésszámot. A harmadik világbeli Kubában ugyanakkor büszkék arra, hogy a 77 éves átlagos élettartam a fejlett országokéval vetekszik.