Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Putyin a kubai rakétaválságban érzi magát

2007.10.26. 21:22
Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy ha Amerika tényleg rakétavédelmi eszközöket szerel fel kelet-európai országokban, akkor hasonló helyzet alakulhat ki, mint 1962-ben. Akkor a szovjetek Kubába telepítettek Amerikát fenygető rakétákat és majdnem kitört a világháború.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét a hidegháború feltámadásának rémével fenyegetőzött. Ezúttal a kubai rakétaválsághoz vezető helyzethez hasonlította a mostani feszültséget Amerika és Oroszország között. A konfliktus onnan ered, hogy az USA rakétavédelmi radarokat tervez építeni Lengyelországba és Csehországba. A cseh parlament éppen Putyin bejelentése előtt utasította el, hogy népszavazást tartsanak az ottani építkezésről. Putyin szerint Oroszországra nézve fenyegető gesztus, hogy a volt Varsói Szerződés államaiban akar rakétavédelmi rendszereket építeni az USA. Az amerikaiak szerint az új komplexumok senkit sem fenyegetnek, azok pusztán védelmi jellegűek és elsősorban Irán fegyverkezése miat van rájuk szükség.

Putyin az 1962-es helyzethez hasonlította a mostanit. Akkor a sokan világháború kitörésétől tartottak. A konfliktus még 1961-ben kezdődött, amikor a CIA egy sikertelen akcióban megpróbálta megdönteni Fidel Castro kommunista kormányát Kubában. A következő évben a szovjetek titokban rakétabázist kezdtek építeni Kubában, amellyel az USA területére is csapást lehetett volna mérni. Amerika már megindította hadihajóit a bázis ellen, amikor Hruscsov szovjet vezető és Kennedy amerikai elnök megegyeztek. Az akkori kompromisszum szerint a szovjetek visszavonták rakétáikat Kubából az USA pedig garantálta, hogy erőszakosan nem lép fel többet a kubai rezsim ellen.

"A helyzet most ahhoz hasonló, mint amikor a Szovjetunió rakétákat készült Kubába telepíteni" - mondta Putyin pénteken Lisszabonban, ahol az EU vezetőivel találkozott. "Számunkra technikailag a mostani helyzet nagyon hasonló" - idézi a BBC.

Az orosz elnök ugyan hozzá tette, hogy Bush amerikai elnökkel barátnak tartják egymást és a két nagyhatalom nem ellenség immár, azonban nem tartja jónak, hogy az orosz aggodalmakra még nem érkezett amerikai válasz. Bush elnök szóvivője így reagált Putyin felvetésére: "Nem hiszem, hogy a történelmi párhuzam megállná a helyét."

Putyin idén Münchenben egyszer már párhuzamba állította a hidegháborús időket az amerikai rakétavédelmi tervekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?