Szilárda
0 °C
6 °C

Az ENSZ levette az emberi jogi feketelistáról Kubát és Fehéroroszországot

2007.06.19. 07:18
Az Emberi Jogi Bizottság helyébe lépő Emberi Jogi Tanács tagjai hosszas, kimerítő vita eredményeként egyeztek meg a működési elvekről. Az új referensek madátuma nem terjed ki Kubára és Fehéroroszországra, így a két ország technikai oknak köszönheti, hogy a továbbiakban nem készülnek ENSZ-jelentések róluk.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hétfőn levette Kubát és Fehéroroszországot arról a listáról, ami azokat az országokat tartalmazza, ahol az emberi jogok helyzetének alakulása különös vizsgálatot igényel.

A 47 tagállamot tömörítő genfi székhelyű szervezet a működési szabályzatáról kötött kompromisszummal kapcsolatban állapodott meg erről. Így jelenleg kilenc olyan országot - köztük Észak-Koreát, Kambodzsát és Szudánt - tart számon, amelyek a testület szerint erre a listára valók. A tanács a palesztin területekkel kapcsolatban is úgy véli, hogy szükséges a további vizsgálatok és jelentések készítése az emberi jogok helyzetéről.

A tanácsot tavaly hozták létre a világszervezet reformja keretében az 53 tagországot tömörítő Emberi Jogi Bizottság helyébe. Az emberi jogok és különösen a politikai jogok megsértésével vádolt Kuba és Fehéroroszország tulajdonképpen annak köszönheti a lekerülését a listáról, hogy az ENSZ új emberjogi szervezet tagjai hosszas, kimerítő vita eredményeként egyeztek meg működési elveinek a szabályzatáról.

Ennek értelmében összesen tíz referens tájékoztatja a testületet az emberi jogok megsértéséről. Ezeknek a referenseknek a mandátuma azonban Kubára és Fehéroroszországra immár nem terjed ki.