Piroska
3 °C
4 °C

Kubis bírálta Sólyomot és az MKP-t

2007.10.10. 21:30
Éles szavakkal bírálta a Magyar Koalíció Pártját, illetve Sólyom László magyar köztársasági elnököt a szlovák külügyminiszter, aki az MKP-t és Sólyomot tette felelőssé a megromlott kétoldalú kapcsolatok miatt. Az MKP visszautasította a külügyminiszter vádaskodását.

Élesen bírálta Ján Kubis szlovák külügyminiszter a Magyar Koalíció Pártját (MKP) és Sólyom László magyar köztársasági elnököt a Lidové Novinynek adott nyilatkozatában. A cseh lap szerdai száma közölte az interjút.

Kubis egyfelől az MKP minapi javaslatára reagált, másfelől pedig visszatért Sólyom László közelmúltbeli révkomáromi magánlátogatásához.

A Kubis által rosszallással emlegetett MKP-javaslat szerint Szlovákiának és Magyarországnak kölcsönösen bocsánatot kellene kérnie egymástól bizonyos történelmi eseményekért, és jelképesen kártalanítani kellene azokat a magyarokat, akiket a második világháború után Edvard Benes akkori csehszlovák elnök dekrétumai értelmében Csehszlovákiában megfosztottak tulajdonuktól és állampolgárságuktól.

A szlovák diplomácia vezetője szerint Csáky Pál, az MKP elnöke "bombát robbantott" ezzel az indítvánnyal a szlovák-magyar kapcsolatokban.

Az ellenzéki párt szerdán szóvivője útján visszautasította a vádat, és közölte: Ján Kubis szándéka az volt a nyilatkozattal, hogy elterelje a figyelmet a szlovák-magyar viszony valódi problémáiról.

"Sajnálatos, hogy a Smer-SD (a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia párt) közelebb került az SNS módszereihez, ahelyett, hogy az ellenkező irányba haladna" - mondta Dunajszky Éva, az MKP szóvivője, hozzáfűzve, hogy Kubis külügyminiszter - mint fogalmazott - "agresszív kijelentése" ennek a folyamatnak a része.

Az MKP a Ján Slota vezette ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szemére veti, hogy a párt ösztönzésére fogadott el a pozsonyi parlament egy olyan dokumentumot (a szlovákiai magyarokat jogaiktól megfosztó Benes-dekrétumok érinthetetlenségét kimondó parlamenti határozatot), amely az ellenzéki párt szerint "demokratikus nézőpontból problematikus".

A Lidové Noviny újságírója az interjúban megkérdezte Kubistól: miért ne gyógyíthatná be egy szlovák-magyar közös nyilatkozat a kétoldalú viszonyban elszenvedett korábbi sebeket, s példaként említette az 1997-es cseh-német megbékélési nyilatkozatot.

A szlovák külügyminiszter szerint a két dolog nem vethető össze, "hiszen a cseh-német nyilatkozat két állam komplex diplomáciai erőfeszítéseinek eredménye volt, nem pedig valamely politikai párt valamilyen elképzelésének végrehajtása". "Szükség lenne valamilyen eszközre, valamilyen szerződésre, hogy le lehessen küzdeni az ösztönreakciókat, amelyek még nem tűntek el" (a szlovák-magyar viszonyból) - vélekedett.

Sólyom László révkomáromi látogatásáról szólva kijelentette: "Nem lehet elmosni a határt egy magánjellegű és egy hivatalos látogatás között. Azért vannak a diplomáciai játékszabályok, hogy kiszámíthatók legyünk egymás számára. Ha ezek a szabályok sérülnek, az rendkívül veszélyes jelenség az államközi kapcsolatokban" - mondta, hozzátéve, hogy ez (a magyar köztársasági révkomáromi látogatása és ottani megnyilatkozása, amelyben bírálta a szlovák parlamentnek a Benes-dekrétumok "érinthetetlenségét" kinyilvánító határozatát) szerb politikusok szomszédos államokban tett utazásaira emlékezteti, amikor is felkeresik az ott élő szerb kisebbséget. "Ez az egész túlságosan is emlékeztet a Balkánra" - mondta Kubis.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!