Judit
2 °C
7 °C

Gyilkossággal vádolják az ukrán államelnököt

2000.11.28. 16:29
Az ukrán szocialista párt elnöke kedden a parlament plenáris ülésén azzal vádolta meg Leonyid Kucsma államfőt, hogy ő rendelte meg Georgij Gongadze független internetes újságíró szeptemberi meggyilkolását. ,,Elegendő bizonyítékkal rendelkezem ahhoz, hogy kijelenthessem: Georgij Gongadze eltüntetését Leonyid Kucsma ukrán elnök rendelte meg. A gyilkosság előkészítéséről és végrehajtásáról pedig a kezdetétől fogva tudott Volodimir Litvin, az elnöki hivatal vezetője." A vádló, Olekszandr Moroz szerint az akciót Jurij Kravcsuk belügyminiszter szervezte meg.

A szocialista politikus keddi kijevi sajtótájékoztatóján eredetinek mondott magnófelvételekkel bizonyította állításait. A bemutatott kazetták állítólag Leonyid Kucsma, Volodimir Litvin és Jurij Kravcsenko beszélgetéseit tartalmazzák, s amelyek szerinte alátámasztják a vádat. Mint mondta, nem kételkedik a felvételek hitelességében. Moroz közölte: a kazettákat a biztonsági szolgálat (SZBU) egyik tisztjétől kapta, aki kész nyilvánosan is tanúvallomást tenni a bíróságon.

Moroz szerint elegendő bizonyíték a felvétel

A tisztán nem érthető, 15-20 perces hangfelvétel a pártelnök szerint elegendő annak bizonyítására, hogy az államfő személyesen adta ki az utasítást, és ellenőrizte a végrehajtását. A politikus közölte: a hangfelvételt átadja az újságíró eltűnésének ügyében vizsgálódó parlamenti bizottságnak.

A volt házelnök, akinek a pártja jelenleg tizenhat fős frakcióval rendelkezik a 450 fős ukrán parlamentben, kijelentette: "a szakszerűen megszervezett eltüntetés, a nyomozás passzív jellege, az alapvetően szükséges tevékenységek mellőzése, a magas rangú rendőri vezetők nem meggyőző magyarázatai előre megtervezett ügyre engednek következtetni".

Georgij Gongadze eltűnt
Georgij Gongadze, az Ukrainszka Pravda című internetes újság szerkesztője szeptember 16-án este tűnt el, útban kijevi otthona felé. Az újságíró családjának állítása szerint Gongadze-t ismeretlenek korábban többször megfenyegették a hatalmat nyíltan bíráló cikkei miatt. Eltűnése után két hónappal, november 3-án egy Kijev melletti erdőben találtak egy fej nélküli, savval leöntött férfiholttestet. Gongadze kollégái a holttesten elvégzett röntgenfelvételek és a megmaradt ékszerek alapján állítólag felismerték eltűnt kollégájukat. Jelenleg a kijevi törvényszéki orvosszakértői intézetben folytatnak vizsgálatot a holttest azonosítására.

Kovács Miklós: Ukrajnában nincs sajtószabadság

Az Index érdeklődésére Kovács Miklós, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője megerősítette, hogy az országban ismeretlen fogalom a sajtószabadság, ugyanakkor úgy gondolja, hogy egy újságírót Ukrajnában minden további nélkül el lehet tűntetni az államelnök közvetlen beavatkozása nélkül is, ezért a szocialista pártelnök vádjai minimum kétségesek.

Konferencia
A strassbourgi Európa Parlament kulturális bizottságának médiaügyekkel foglalkozó alosztálya október elején telefonos konferenciát szervezett az ukrán független újságírókkal, hogy többet tudjanak meg a helyi sajtóviszonyokról. A szervezet Európa című kiadványa szerint a beszélgetés nem jöhetett létre, mert amikor a telekonferencia elkezdődött, az újságírókat rohamrendőrök távolították el az épületből egy állítólagos bombariadó ürügyén, és később sem engedték vissza őket, hogy felvehessék a kapcsolatot a strassbourgi szervezettel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?