Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kucsma kiállt öngyilkos belügyminisztere mellett

2005.03.07. 17:03
Nem volt bűnös a pénteken öngyilkosságot elkövető Jurij Kravcsenko volt ukrán belügyminiszter, állítja egykori főnöke, Leonyid Kucsma. Gregorij Gongadze meggyilkolására egy hangfelvétel alapján Kucsma utasította belügyminiszterét. Kravcsenko búcsúlevelében Kucsma ármánykodásáról beszélt.

Nem volt köze Gregorij Gongadze meggyilkolásához a pénteken öngyilkosságot elkövető Jurij Kravcsenko egykori ukrán belügyminiszternek, állítja Leonyid Kucsma, az ország decemberben leváltott elnöke. Kravcsenkót pont az öngyilkossága napjára rendelte be kihallgatásra a kijevi ügyészség a Kucsma kormányát gyakorta bíráló, a kormányzati korrupciót leleplező újságíró meggyilkolásával kapcsolatban.

Távol a megoldás

Kravcsenko lefejezett holttestét 2000 őszén találták meg Kijev közelében. Az azóta hatalomra került akkori ukrán ellenzék Kucsmát és kormányát vádolta a gyilkossággal. Kucsma - és Kravcsenko - bűnösségére utal egy telefonbeszélgetés, amit az elnök egy volt testőre, Nyikolaj Melnicsenko rögzített. Az egykor az FBI alkalmazásában álló szakértők szerint a felvételen egyértelműen Kucsma beszél Kravcsenkóval arról, hogy Gongadzét meg kell ölni.

A négy és fél éve megoldatlan, Kucsma elnöksége alatt egyszer már lezárt ügy a múlt hét kedden vett fordulatot, amikor az ukrán hatóságok három rendőrt is őrizetbe vettek a gyilkosság gyanújával. Az ügyészség - melynek nyomozását ugyanaz a személy vezeti, aki két éve lezártnak minősítette az ügyet - kedden már a rejtély "megoldásáról" beszélt. Kravcsenko pénteki öngyilkossága azonban újra csavart az ügyön, a volt belügyminiszter halála után a gyilkosság koronatanúja, életét féltve, külföldre menekült.

Kucsma ármánykodott

Kravcsenko holttestét hétfő délelőtt Kijevben ravatalozták fel egy belvárosi színházban, ahol mintegy száz ember, köztük Kucsma volt elnök és néhány parlamenti képviselő rótta le kegyeletét, a hatalom új birtokosai azonban semmilyen formában nem képviseltették magukat.

Az épület előtt újságíróknak nyilatkozó volt államfő védelmébe vette Kravcsenkót. "Soha nem fogom elhinni, hogy bármilyen körülmények között ki tudott volna adni egy ilyen bűncselekményre szóló parancsot", jelentette ki Kucsma hamuszürke arccal. "Egy kérdés vár megválaszolásra: kinek származhatott haszna belőle? Kravcsenko választ adott erre a kérdésre, amikor búcsúlevelében közölte, hogy nem bűnös, amit ezennel megerősítek", jelentette ki.

A nyomozók elmondása szerint Kravcsenko hátrahagyott, kézzel írott levelében azt állította, hogy "Kucsma és környezete ármányainak áldozata", amit a volt elnök nem kommentált.

Útjában állt valakiknek

A bűnösségét firtató kérdésre Kucsma kijelentette, hogy az ügy egy játszma, ami 2000-ben kezdődött. "Kucsma elnök nyilvánvalóan útjában állt valakinek", referált magáról egyes szám harmadik személyben.

Hűséges emberének halálhírére a volt államfő lerövidítette csehországi üdülését, és már szombaton, az öngyilkosság felfedezésének másnapján visszatért Ukrajnába. Közvetlenül hazatérése előtt úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy az ügyészség beidézi, és kész tanúvallomást tenni.

Az ügyészség azonban hivatalosan még nem jelentette be, hogy ki akarja hallgatni. Kucsma mindig is tagadta, hogy része lett volna Gongadze megölésében.


A hangfelvétel
Itt található a Melnicsenko által az USA-ba vitt hangfelvétel egyes részleteinek leirata, ismertebb nevén "Epizódok". (blja: eredeti jelentése 'kurva', de itt töltelékszerű indulatszó, körülbelül mint a 'bazmeg')

1. epizód

Kucsma: Helló.
Ismeretlen: Helló.
Kucsma: Add meg nekem azt a, valami "Ukrajnszka Pravda" (kivehetetlen). El kell döntenünk, mit csináljunk vele. Egyszerűen túl messzire ment.
Ismeretlen: Kell hozzá valami ügy.
Kucsma: Mi?
Ismeretlen: Csináljunk valami ügyet? (kivehetetlen)
Kucsma: Jó.
Ismeretlen: Az ügy... Egyszerűen lemásolunk egyet.
Kucsma: Nem, nem kell feltétlenül ügy... "Ukrajnszka Pravda", jó, ez már teljesen, blja, arcátlanság. A köcsög, blja. A grúz, grúz.
Ismeretlen: Gongadze?
Kucsma: Gongadze. Ki támogatja?
Ismeretlen: Hát, jelenleg most Morozzal [jelenleg a szocialista párt vezetője] dolgozik, ezzel a Granival [webszájt neve]
Kucsma: Ez, blja... valami kurvapecér, blja... deportáljátok, blja, Grúziába és dobjátok ott ki, bassza meg. Vigyétek Grúziába és dobjátok ki ott. A csecsenek majd ellopják, és kiütik.

2. epizód

Kucsma: Szóval, nem felejtem el, itt van ez a Gongadze...
Kravcsenko [belügyminiszter]: Azt hiszem, már hallottam ezt a nevet.
Kucsma: Hát, a köcsög, blja, túlment az utolsó határon.
Kravcsenko: Gongadze. Már egyszer keresztbe tett nekünk valahol
Kucsma: Mi?
Kravcsenko: Figyelmen kívül hagytuk. Utánanézünk.
Kucsma: Folyamatosan irogat valami "Ukrajnszka valami Pravdának", és felteszik az internetre, érted? Ki támogatja?
Kravcsenko: (kivehetetlen) Vannak embereim...
Kucsma: De a lényeg, hogy le kell állítani. Vologya azt mondja, a csecseneknek kellene elrabolniuk, és Csecsenföldre vinniük, hogy bassza meg magát és könyörögjön váltságdíjért...

4. epizód

Kucsma: Ez a Gongadze.
Kravcsenko: Én, dolgozunk rajta, vagyis...
Kucsma: Elmondom neked, elviszitek, kidobjátok. Adjátok a csecseneknek. (kivehetetlen) Aztán a váltságdíj,
Kravcsenko: Átgondoltuk. Valami ilyesmi módon fogjuk csinálni.
Kucsma: Arra gondolok, hogy vigyétek el, vetkőztessétek le, blja, gatya nélkül hagyjátok ott valahol, hadd üldögéljen ott.
Kravcsenko: Egyszerűen megoldjuk, blja, ma jelentették nekem. Tudjuk hol van: merre jár, hogyan jár. Szerzünk valakit, aki elcsípi. Még egy kicsit tudakozódunk, aztán megcsináljuk. A csapatom vadászalakulat, olyanok mint a sasok, megcsinálnak mindent, amit akarsz.

Forrás: Radio Free Europe