Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egy ír áldozata is van a törökországi merényletnek

2005.07.16. 20:16
A hatóságok nem tudják még, hogy ki és milyen indítékkal követte el a robbantást Kusadasi tengerparti üdülővárosban. A buszra valószínűleg öngyilkos merénylő szállt fel.
A török igazságügyi szakértők megállapították, hogy a nyugat-törökországi Kusadasi tengerparti üdülővárosban a szombaton történt, valószínűleg öngyilkos robbantásos merénylet egyik áldozata ír állampolgár, közölte szombat délután a helyi kormányzó Értesülések szerint rajta kívül még egy brit és két török állampolgár vesztette életét. A tizennégy sebesült közül hat brit.

Udovecz Ákos isztambuli magyar konzul már korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy török hatóságok értesülései szerint a detonáció halottjai és sebesültjei között nincs magyar állampolgár. A diplomata elmondta, hogy a magyar képviselet felvette a kapcsolatot az illetékes kormányzósággal, amely közölte: nincs információjuk arról, hogy magyar állampolgár is lenne az áldozatok között.

Az eddigi beszámolók szerint vélhetőleg öngyilkos merénylő hajtott végre robbantást az üdülővárosban. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő "terrorista cselekedetnek" minősítette a támadást. A helyi hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt a változatot, amely először a CNN Türk hírcsatornán hangzott el. Kusadasi alkormányzója az NTV magántelevízióban nem zárta ki, hogy kamikáze akciójáról van szó, de a rendőrség még nem zárta le a robbanás körülményeinek kivizsgálását.

A minibusz turistákat szállított az Izmir közelében fekvő város és a külföldiek által nagyon kedvelt tengeri strand között. A hatóságok nem tudják még, hogy ki és milyen indítékkal követte el a robbantást. Az újabb törökországi merényletre egy héttel azután került sor, hogy Cesme idegenforgalmi központ közelében öten sebesültek meg egy pokolgép robbanásában. Azt az akciót a Kurdisztáni Szabad Sólymok nevű fegyveres szervezet vállalta.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő "terrorista cselekedetnek" minősítette a merényletet és együttérzéséről biztosította az áldozatok családjait. Felszólította mindazokat, akiknek közük van a terrorizmushoz, hogy "tegyenek tanúságot emberiességükről", ugyanakkor közölte: a kormány természetesen megteszi a szükséges lépéseket a terrorcselekedetek ellen.