Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szigorított vízumkiadás Magyarországon

2001.09.12. 15:11
Egyperces néma felállással kezdődött az Országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli ülése. Martonyi János külügyminiszter kijelentette: Magyarország szigorított vízumkiadást vezetett be, a rendvédelmi szervezek fokozottan őrzik az amerikai érdekeltségű intézményeket.
A külügyi bizottság szerda délutáni ülésén a képviselők meghallgatták Martonyi János külügyminiszter és Simicskó István politikai államtitkár beszámolóját az Egyesült Államokban történt terrorista támadásokról. Martonyi János az eddig közvélemény elé tárt kormánynyilatkozatok kiegészítéseként elmondta, hogy Magyarország szigorított vízumkiadást vezetett be, és felhívta valamennyi magyar nagykövetség figyelmét, hogy gyűjtse és értékelje a tudomására jutó információkat.

Martonyi kijelentette, egy ilyen típusú terrorista támadás "évek óta benne volt a levegőben". A külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a világnak új típusú veszélyekkel kell szembenéznie, amelyek következményei "a globalizáció határain belül működő delokációs folyamatoknak", vagyis ma már nem lehet egyetlen egy térséghez kötni a terrortámadások elkövetőit. A külügyminiszter megerősítette, az eddigi információk szerint hazánknak nincs halálos áldozata.

Martonyi beszámolt arról, hogy a NATO eddigi két tanácsülésein elhangzottakkal egyetértésben Magyarország szövetségeseként támogatja az Egyesült Államokat. Simicskó István politikai államtitkár adatszerűen tájékoztatta a külügyi bizottság tagjait és kiemelte, hogy mind a magyar nagykövetség munkatársai, mind a Turizmus Rt. munkatársai jól vannak. A magyarországi intézkedésekkel kapcsolatban Simicskó beszámolt a keddi-szerdai intézkedésekről: az amerikai érdekeltségben lévő intézményeket fokozottan védik.

A bizottság által kiadott sajtóközlemény "gyáva gaztett és emberiség elleni bűntettnek" bélyegezte a terrortámadásokat. A bizottság tagjai egyetértettek abban, "radikális ellenlépésekre, megoldásokra van szükség". Surján László, a bizottság alelnöke rövid hozzászólásában ajánlotta, hogy a soron következő Európa Tanácsi ülésen Magyarország vesse fel egy nemzetközi terrorizmusellenes egyezmény kidolgozásának ötletét. A bizottsági ülés a továbbiakban zárt ajtók mögött folytatódik.