Vilhelmina
11 °C
28 °C

A szomszédos országok üdvözlik a szocialisták győzelmét

2002.04.22. 21:02
Ion Iliescu sok sikert kíván a leendő MSZP-SZDSZ kormánynak, amelytől a két ország közötti kapcsolat megerősítését várja. A szlovák miniszterelnök um ugyanakkor azt várja, hogy a kedvezménytörvény körül kialakult nézeteltérések elsimulhatnak a jövőben. A választások kimenetele miatt csak a Vajdasági Magyar Demokrata Párt aggódik, amelynek vezető úgy véli, Medgyessy kormánya csak az Európai Uniós csatlakozás után kíván majd gondoskodni a határontúli kisebbségekről.
Ion Iliescu román államfő szerint a szocialisták és a velük szövetségben lévő liberálisok sikerével zárult magyarországi törvényhozási választás megnyitja az utat a kétoldalú román-magyar kapcsolatok fejlesztése és megszilárdítása előtt.

Románia szorosabb együttműködést szorgalmaz

Ion Iliescu sikert kívánt a választás győzteseinek ahhoz a feladatukhoz, hogy megszilárdítsák a demokráciát, vezetésükkel Magyarország teljesítse az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeit. Ugyanakkor azt a reményét fejezte ki, hogy Románia minden téren minél szorosabb együttműködést alakít ki Magyarországgal.

- Románia Magyarországhoz fűződő kapcsolatait a nemzetközi jog normáira, a kétoldalú alapszerződés előírásaira és azokra az ajánlásokra építi, amelyeket az Európai Tanács fogalmazott meg a kisebbségi politika terén - hangsúlyozta az elnöki szóvivő.

Szlovákia a kezdeménytörvénnyel kapcsolatos problémák megoldását várja

Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő a magyarországi választások fejleményeit értékelve úgy vélekedett, hogy az új magyar kormány megalakulása nyomán létrejönnek a kedvezménytörvény ügyében kialakult szlovák-magyar vita rendezésének feltételei is, mert megítélése szerint Magyarországon most nem a nemzeti, hanem inkább az európai értékrend irányzata kerekedett felül.

Dzurinda annak a véleményének adott hangot, hogy a két ország kapcsolatai "a Fidesz utóbbi hónapokban folytatott politikája miatt zsákutcába jutottak, de most már körvonalazódni látszik a kivezető út". A szlovák külügyminisztérium hétfőn nyilatkozatban adott hangot annak meggyőződésének, hogy a magyarországi választások eredményeképpen megalakuló budapesti kormány "konstruktív és megbízható partnere lesz a Szlovák Köztársaság kormányának."

A nyilatkozat szerint Pozsony "a magyar-szlovák viszony és az együttműködés, a barátság elmélyítése, a két állam és a két állam polgárai közti jószomszédi együttélés" mellett tesz hitet, és "nem utolsó sorban reméli a kedvezménytörvénnyel, valamint a magyarországi szlovákok parlamenti képviseletével kapcsolatos problémák megoldását is".

"Pozitívumként értékelhető tény, hogy a magyar választók többsége az Európa párti utat választotta" - hangoztatja a nyilatkozat. A két ország "együttműködésének színvonalát kétségtelenül meghatározza majd az egyesülő Európán belüli helyzetünk és befolyásunk. Ennek lesz majd az egyik mutatója az, hogy tudunk-e sikeresen és békében együtt élni és együttműködni a Közép-Európánál és a visegrádi országok kereteinél szélesebb egységen belül is" - áll a szlovák külügyminisztérium nyilatkozatában.

A vajdasági magyar párt a Fidesz győzelmét várta

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) szerint a határmódosítás nélküli nemzeti integráció folyamata olyan reális politikai ténnyé vált, amelyet nagyon nehéz lenne megakadályozni, s remélhetőleg ezt a majdani új magyar kormány sem kívánja megtenni - közölte Ágoston András, a VMDP elnöke.

Ágoston szerint pártja nagy figyelemmel kísérte a magyarországi választásokat, mivel úgy véli, hogy a kisebbségek szempontjából nem mindegy melyik világnézet győz. A VMDP korábban is jó kapcsolatokat ápolt a Fidesz-MPP-vel, s azt szerette volna, hogy ismét ez a párt alakítson kormányt, tovább vigye azt a folyamatot, amely a határmódosítás nélküli nemzeti integráció elvét gyakorlattá ültette át.

Ágoston szerint két eltérő politikai állásfoglalás kristályosodott ki a választások második fordulójában: az Orbán-kormányközösségként akarta bevinni a Kárpát-medencei magyarokat az Európai Unióba, ugyanakkor Medgyessy Péter és majdani kormánya elsősorban az EU-csatlakozás szempontjait fogja figyelembe venni, s csak azután kíván gondoskodni a határon túli magyar kisebbségekről.