Judit
2 °C
7 °C

A szomszédos országok üdvözlik a szocialisták győzelmét

2002.04.22. 21:02
Ion Iliescu sok sikert kíván a leendő MSZP-SZDSZ kormánynak, amelytől a két ország közötti kapcsolat megerősítését várja. A szlovák miniszterelnök um ugyanakkor azt várja, hogy a kedvezménytörvény körül kialakult nézeteltérések elsimulhatnak a jövőben. A választások kimenetele miatt csak a Vajdasági Magyar Demokrata Párt aggódik, amelynek vezető úgy véli, Medgyessy kormánya csak az Európai Uniós csatlakozás után kíván majd gondoskodni a határontúli kisebbségekről.
Ion Iliescu román államfő szerint a szocialisták és a velük szövetségben lévő liberálisok sikerével zárult magyarországi törvényhozási választás megnyitja az utat a kétoldalú román-magyar kapcsolatok fejlesztése és megszilárdítása előtt.

Románia szorosabb együttműködést szorgalmaz

Ion Iliescu sikert kívánt a választás győzteseinek ahhoz a feladatukhoz, hogy megszilárdítsák a demokráciát, vezetésükkel Magyarország teljesítse az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeit. Ugyanakkor azt a reményét fejezte ki, hogy Románia minden téren minél szorosabb együttműködést alakít ki Magyarországgal.

- Románia Magyarországhoz fűződő kapcsolatait a nemzetközi jog normáira, a kétoldalú alapszerződés előírásaira és azokra az ajánlásokra építi, amelyeket az Európai Tanács fogalmazott meg a kisebbségi politika terén - hangsúlyozta az elnöki szóvivő.

Szlovákia a kezdeménytörvénnyel kapcsolatos problémák megoldását várja

Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő a magyarországi választások fejleményeit értékelve úgy vélekedett, hogy az új magyar kormány megalakulása nyomán létrejönnek a kedvezménytörvény ügyében kialakult szlovák-magyar vita rendezésének feltételei is, mert megítélése szerint Magyarországon most nem a nemzeti, hanem inkább az európai értékrend irányzata kerekedett felül.

Dzurinda annak a véleményének adott hangot, hogy a két ország kapcsolatai "a Fidesz utóbbi hónapokban folytatott politikája miatt zsákutcába jutottak, de most már körvonalazódni látszik a kivezető út". A szlovák külügyminisztérium hétfőn nyilatkozatban adott hangot annak meggyőződésének, hogy a magyarországi választások eredményeképpen megalakuló budapesti kormány "konstruktív és megbízható partnere lesz a Szlovák Köztársaság kormányának."

A nyilatkozat szerint Pozsony "a magyar-szlovák viszony és az együttműködés, a barátság elmélyítése, a két állam és a két állam polgárai közti jószomszédi együttélés" mellett tesz hitet, és "nem utolsó sorban reméli a kedvezménytörvénnyel, valamint a magyarországi szlovákok parlamenti képviseletével kapcsolatos problémák megoldását is".

"Pozitívumként értékelhető tény, hogy a magyar választók többsége az Európa párti utat választotta" - hangoztatja a nyilatkozat. A két ország "együttműködésének színvonalát kétségtelenül meghatározza majd az egyesülő Európán belüli helyzetünk és befolyásunk. Ennek lesz majd az egyik mutatója az, hogy tudunk-e sikeresen és békében együtt élni és együttműködni a Közép-Európánál és a visegrádi országok kereteinél szélesebb egységen belül is" - áll a szlovák külügyminisztérium nyilatkozatában.

A vajdasági magyar párt a Fidesz győzelmét várta

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) szerint a határmódosítás nélküli nemzeti integráció folyamata olyan reális politikai ténnyé vált, amelyet nagyon nehéz lenne megakadályozni, s remélhetőleg ezt a majdani új magyar kormány sem kívánja megtenni - közölte Ágoston András, a VMDP elnöke.

Ágoston szerint pártja nagy figyelemmel kísérte a magyarországi választásokat, mivel úgy véli, hogy a kisebbségek szempontjából nem mindegy melyik világnézet győz. A VMDP korábban is jó kapcsolatokat ápolt a Fidesz-MPP-vel, s azt szerette volna, hogy ismét ez a párt alakítson kormányt, tovább vigye azt a folyamatot, amely a határmódosítás nélküli nemzeti integráció elvét gyakorlattá ültette át.

Ágoston szerint két eltérő politikai állásfoglalás kristályosodott ki a választások második fordulójában: az Orbán-kormányközösségként akarta bevinni a Kárpát-medencei magyarokat az Európai Unióba, ugyanakkor Medgyessy Péter és majdani kormánya elsősorban az EU-csatlakozás szempontjait fogja figyelembe venni, s csak azután kíván gondoskodni a határon túli magyar kisebbségekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?