Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Külföldi vagyonnyilatkozók

2000.11.22. 20:12
A képviselői vagyonnyilatkozatok már megjelentek az Indexen, voltak olyan képviselők, akik maguk mondták el lapunknak a titkos rész tartalmát. Torgyán József, akin az egész vagyonnyilatkozati kálvária megindult, három héttel ezelőtt kijelentette: a nyugati demokráciákban nem szokás a ,,zsebekben kutakodni". Ennek nézett most utána lapunk.
Amerikai Egyesült Államok

Az Államokban kötelező vagyonnyilatkozatot tesznek a képviselők abban a pillanatban, mihelyt megválasztották őket. Ennek nincsen nyilvános és titkos része, minden képviselő vagyona megtekinthető az interneten, az Opensecrets.org című honlapon. Itt ugyanis a Felelős Politikai Központ minden politikust kötelez ennek megtételére. A politikusok a bevallásban szereplő adatok igazságtartalmáért felelősséggel tartoznak.

Spanyolország

Ebben az országban valóban nem kérnek, és nem is tesznek vagyonnyilatkozatot. Itt nagyon fontos a közvélemény. A képviselő vagyonát és annak gyarapodását is csak akkor ellenőrzik, ha neve kapcsolatba kerül valamilyen botránnyal. Juan Armando Andrada, a spanyol nagykövetség első tanácsosa felnevetett, amikor erről kérdeztük. ,,Nálunk fontosabb a személyiséghez fűződő jogok tiszteletben tartása" - mondta a tanácsos.

Franciaország

Megválasztásakor a képviselő kötelező jelleggel és eskü alatt megteszi vagyonnyilatkozatát a Pénzügyek Átláthatóságának Bizottságánál. Ugyanezt kell megtennie mandátumának megszűnése esetén. Törvény kötelezi erre, amit 1988-ban fogadott el a képviselőház. Ezt a nyilatkozatot azonban semmilyen körülmények között nem hozhatják nyilvánosságra. Erről egy 1995-ös módosítás gondoskodik. Ennek ellenére a párizsi közélet is hangos a korrupciós ügyektől. Alain Juppé, volt miniszterelnök lakást biztosított fiának, szinte ingyen. Jacques Tiberit hasonló vádakkal néz szembe, ki is zárták a chiracista RPR pártból.

Nagy-Britannia

Az alsóház képviselőinek minden érdekeltségét ismertetni kell nyilatkozatban, még azokat is, amelyek a házastárs nevén vannak. Peter Mandelsonnak (Tony Blair miniszterelnök egyik bizalmasa) például azért kellett lemondania ipari miniszteri tisztségéről, mert nem vallott be egy magánkölcsönt, melyet lakásvásárlásra igényelt.

Németország

A német Bundestag és a Bundesrat képviselői nem tesznek vagyonnyilatkozatot. Beszámolni kötelesek viszont fizetett tisztségeikről, részvénytulajdonukról és egyéb munkahelyeikről. Abszolút magánügynek tekintik a tulajdont, de a korrupciót kemény törvényekkel igyekeznek visszaszorítani. A Kohl-affér esetében titkos pártszámlákon kezelték az adományokat. Nem sikerült azonban bizonyítani sem Kohl, sem más CDU-képviselő vagyongyarapodását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?