Vilhelmina
11 °C
28 °C

Külföldi vagyonnyilatkozók

2000.11.22. 20:12
A képviselői vagyonnyilatkozatok már megjelentek az Indexen, voltak olyan képviselők, akik maguk mondták el lapunknak a titkos rész tartalmát. Torgyán József, akin az egész vagyonnyilatkozati kálvária megindult, három héttel ezelőtt kijelentette: a nyugati demokráciákban nem szokás a ,,zsebekben kutakodni". Ennek nézett most utána lapunk.
Amerikai Egyesült Államok

Az Államokban kötelező vagyonnyilatkozatot tesznek a képviselők abban a pillanatban, mihelyt megválasztották őket. Ennek nincsen nyilvános és titkos része, minden képviselő vagyona megtekinthető az interneten, az Opensecrets.org című honlapon. Itt ugyanis a Felelős Politikai Központ minden politikust kötelez ennek megtételére. A politikusok a bevallásban szereplő adatok igazságtartalmáért felelősséggel tartoznak.

Spanyolország

Ebben az országban valóban nem kérnek, és nem is tesznek vagyonnyilatkozatot. Itt nagyon fontos a közvélemény. A képviselő vagyonát és annak gyarapodását is csak akkor ellenőrzik, ha neve kapcsolatba kerül valamilyen botránnyal. Juan Armando Andrada, a spanyol nagykövetség első tanácsosa felnevetett, amikor erről kérdeztük. ,,Nálunk fontosabb a személyiséghez fűződő jogok tiszteletben tartása" - mondta a tanácsos.

Franciaország

Megválasztásakor a képviselő kötelező jelleggel és eskü alatt megteszi vagyonnyilatkozatát a Pénzügyek Átláthatóságának Bizottságánál. Ugyanezt kell megtennie mandátumának megszűnése esetén. Törvény kötelezi erre, amit 1988-ban fogadott el a képviselőház. Ezt a nyilatkozatot azonban semmilyen körülmények között nem hozhatják nyilvánosságra. Erről egy 1995-ös módosítás gondoskodik. Ennek ellenére a párizsi közélet is hangos a korrupciós ügyektől. Alain Juppé, volt miniszterelnök lakást biztosított fiának, szinte ingyen. Jacques Tiberit hasonló vádakkal néz szembe, ki is zárták a chiracista RPR pártból.

Nagy-Britannia

Az alsóház képviselőinek minden érdekeltségét ismertetni kell nyilatkozatban, még azokat is, amelyek a házastárs nevén vannak. Peter Mandelsonnak (Tony Blair miniszterelnök egyik bizalmasa) például azért kellett lemondania ipari miniszteri tisztségéről, mert nem vallott be egy magánkölcsönt, melyet lakásvásárlásra igényelt.

Németország

A német Bundestag és a Bundesrat képviselői nem tesznek vagyonnyilatkozatot. Beszámolni kötelesek viszont fizetett tisztségeikről, részvénytulajdonukról és egyéb munkahelyeikről. Abszolút magánügynek tekintik a tulajdont, de a korrupciót kemény törvényekkel igyekeznek visszaszorítani. A Kohl-affér esetében titkos pártszámlákon kezelték az adományokat. Nem sikerült azonban bizonyítani sem Kohl, sem más CDU-képviselő vagyongyarapodását.