Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Közép-európai partnerséget akar Ausztria

2000.11.21. 19:06
Magyarországhoz hasonlóan Ausztria is ellenzi az Európai Unió nagy csoportban történő bővítését, mert a folyamat elodázásának veszélyét látja benne - erősítette meg kedden Wolfgang Schüssel osztrák kancellár Bécsben. Kövér Lászlóval és Németh Zsolttal folytatott megbeszélésén szó esett Ausztria azon elképzeléséről, hogy a közép-európai országok létesítsenek stratégiai partnerkapcsolatot.
Wolfgang Schüssel osztrák kancellár
Magyarországhoz hasonlóan Ausztria is ellenzi az Európai Unió nagy csoportban történő bővítését, mert a folyamat elodázásának veszélyét látja benne - erősítette meg kedden Bécsben Wolfgang Schüssel osztrák kancellár Kövér László, a Fidesz elnöke és Németh Zsolt külügyi államtitkár előtt. Ehelyett (a magyar állásponttal egyezően) Ausztria egyenként, kis, gyors lépésekben képzeli el a bővítést. A két fideszes politikus osztrák testvérpártjukat mentek meglátogatni Bécsbe.

A megbeszélésen szó esett arról az osztrák javaslatról, hogy a közép-európai országok teremtsenek maguk között stratégiai partnerkapcsolatot, hogy együtt jobban hallathassák a hangjukat az EU-ban. Ausztria kiváltképp számít ebben Magyarországra, s már kezd kirajzolódni a tervezett együttműködés magja, az osztrák-magyar-szlovák kooperáció.

Közös jugoszláv újjáépítésről is szó esett

Pozsonyba látogatott az osztrák államfő
Ausztria maradéktalanul támogatja a közép-európai országok uniós csatlakozási törekvéseit, mert Bécs azt szeretné, ha a térség kis országai az Európai Unión belül jelentős csoportot alkotnának - jelentette ki kedden Pozsonyban Thomas Klestil osztrák államfő. Klestil Rudolf Schuster szlovák államfő meghívására tett kedden egynapos hivatalos látogatást Pozsonyban.
Sajtótájékoztatóján Németh Zsolt elmondta: Ausztria a jövő év elején kormányközi tanácskozássorozatot kezdeményez négy szomszédos közép-európai országgal, hogy meghatározzák a partneri viszony tartalmát és kiépítésének lépéseit. Az együttműködés egyik megnyilvánulása lehet, hogy magyar és osztrák cégek közösen vennének részt a jugoszláviai újjáépítésben. Mind Németh, mind Kövér kivételesen jónak nevezte az osztrák-magyar viszonyt, és mindketten úgy vélekedtek: ebben jelentős része van annak, hogy a magyar külpolitika az Ausztria-ellenes EU-szankciók idején kiállt szomszédja mellett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!