Géza
-11 °C
-4 °C

Felrobbantottak két kurd pártirodát Irakban

2004.02.01. 14:22
Feltehetően száznál is többen haltak meg vasárnap az észak-iraki Erbílben, amikor öngyilkos merénylők felrobbantották magukat két kurd párt székházában.
A Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) és a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) helyi székházában történtek a robbantások, öt perc időeltéréssel. A két fő iraki kurd párt vezetői éppen látogatókat fogadtak az íd al-adha négynapos muzulmán ünnep kezdete alkalmából, amikor a merényletek bekövetkeztek.

Mohamed Ihszán, a kurd regionális kormány emberi jogokért felelős minisztere az AP hírügynökséggel közölte: a két nagy erejű robbanás rengeteg áldozatot követelt, és nagyon sok a sebesült. "Becslésem szerint a PUK székházában mintegy hatvanan, a KDP-ében mintegy nyolcvanan haltak meg" - közölte Ihszán.

Szemtanúk beszámolói szerint a halálos áldozatok között van Erbíl tartomány kormányzójának helyettese is, továbbá Szaad Abdalláh, a KDP politikai bizottságának tagja és Sahvan Abbász, a PUK vezetőségi tagja.

E két rivális kurd párt uralja Irak északi tartományait. Noha hatalmi ellentétek feszülnek közöttük, fegyvereseik szorosan együttműködtek az amerikai és a vele szövetséges haderőkkel Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntésében. Ezért a megszálló hatóságok és a velük együttműködő irakiak ellen harcoló fegyveresek célpontnak tekintik a két párt intézményeit, vezetőit és tagjait is.

Amerikai katonai illetékesek már korábban jelezték, hogy a muzulmán ünnep idejére a merényletek és a fegyveres támadások számának megnövekedésétől tartanak Irakban.

Felrobbantak a fosztogatók
Mintegy 20 iraki vesztette életét vasárnap, miután felrobbant az a lőszerraktár, amelyet ki akartak fosztani. Az eset az iraki Kerbala településtől délnyugatra fekvő pusztaságban történt, a várostól mintegy 180 kilométernyire. A támadók behatoltak a fegyverraktárba, és a bunkerben tárolt muníció felrobbant - közölte Robert Strzelecki alezredes, a lengyel ellenőrzési zónában szolgáló nemzetközi haderő szóvivője.