Ágnes
-1 °C
2 °C

EU-ellenesek robbanthattak Törökországban

2006.03.09. 11:00
Két halottja és 16 sebesültje van a dél-törökországi Van városában történt csütörtöki robbantásnak. A merényletet egy illegális csoport követhette el, akik mögött a hadsereg egy magasrangú tisztje áll.

Bomba robbant csütörtökön a Törökország déli részén fekvő, elsősorban kurdok lakta Van városában, jelentette a Reuters. A merényletnek két halálos áldozata és 16 sebesültje van. A robbantás Van kormányzójának a hivatalánál történt, helyi hírügynökségi beszámolók szerint öngyilkos merényletet követtek el.

Egy helyi államügyész a héten megvádolta Jaszar Buyukanit tábornokot, a török szárazföldi csapatok parancsnokát, hogy visszaélve hivatalával illegális csoportot hozott létre, akik lázongást szítanak az elsősorban kurodk lakta területeken. Az államügyész szerint Buyukanit így akarja hátráltatni Törökország EU-csatlakozását.

A vád ellenségeskedést okozott a katonai és a kormányzati szervek között. A kormány elzárkózott az államügyész vádaskodásaitól, és védelmébe vette a tábornokot. Buyukanit várhatóan idén augusztusban váltja Hilmi Ozkok katonai főparancsnokot posztján, aki nyugdíjba készül.

A török biztonsági erők 1984 óta harcolnak a kurd lázadókkal, a konfliktus eddig több mint 30 ezer áldozatot követelt. Az utóbbi hónapokba újra nőtt a merényletek száma, ami a harcok kiújulását jelentheti.

Az Európai Unió tavaly októberben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat a törökökkel. A szervezet azóta sürgeti Ankarát, hogy találjon megoldást a térségre jellemző szegénységre, és támogassa a kurdok jogait.