Amerikai kommandósok érkeztek Észak-Irakba

2003.03.24. 04:53
Amerikai különleges alakulatok landoltak Észak-Irak kurd ellenőrzésű területein, hogy előkészítsék a terepet a légideszantosoknak. A kommandósok egy része az al-Kaidával szövetséges terroristák ellen harcol a Halabdzsa-völgyben. A kurdok szívesen részt vennének a harcokban, Kirkukot bármi áron megszereznék maguknak - írja a Washington Post.
Az amerikai hadsereg különleges alakulatainak több száz katonája landolt Észak-Irak kurd ellenőrzésű területén, Bakradzso városánál - jelentette a Washington Post helyszíni tudósítója kurd forrásokra hivatkozva. A lapnak nyilatkozó kurd illetékesek szerint a kommandósokat "a környéken" vetik be.

Harcok a Halabdzsa-völgyben

A nap folyamán több újságíró is láthatta, ahogy mintegy száz kommandós három busszal elindult az Irán határán fekvő Halabdzsa-völgy, az al-Kaida kapcsolatokkal vádolt Anszár al-Iszlámi terrorszervezet bázisa felé. A terroristák állásait két éjszakán át bombázta a szövetséges légierő, a Washington Postnak nyilatkozó kurd tisztviselő szerint a szervezet 700-900 harcosa közül akár százan is életüket veszthették.

Az amerikai különleges alakulatok nagy része azonban nem a terroristák, hanem Huszein hadserege ellen jött harcolni - írja a Post. A napilap értesülései szerint feladatuk a 101. Légideszant Hadosztály Kirkuk és Moszul elleni támadásának előkészítése.

Késésben a deszantakció

Az amerikai tervek azonban a kurd tisztviselő szerint folyamatosan változnak. "Sok meglepetést hozott már ez a háború, Sok, sok meglepetést" - nyilatkozta a napilap tudósítóinak. Az északi front megnyitását hátráltatta, hogy Törökország előbb elutasította az amerikaiak csapatok állomásoztatására vonatkozó kérését, majd maga döntött az észak-iraki bevonulásról. A deszantakció kezdését már napok óta jósolják, de eddig még nem következett be.

Hogy behozzák a kését, a kurdok felvetették, hogy mintegy hetvenezer fegyveresük amerikai irányítás mellett megütközhetne az irakiakkal. A BBC hétfő hajnali jelentése szerint egyes kurd alakulatok már meg is kezdték a harcot. "Nem akarjuk semmibe belerángatni az amerikaiakat, de a koalíció második legnagyobb fegyveres alakulataként képesek vagyunk megosztani az iraki hadsereg figyelmét" - nyilatkozta a lapnak Husjar Zubari, a Kurdisztáni Demokrata Párt magas rangú tisztviselője a Post tudósítóinak.

Bármit feláldoznak Kirkukért

A kurdok harci vágyát jelentősen növeli, hogy Kirkuk elfoglalásáról van szó. A hetvenezres sereg jelentős része az észak-iraki városból származik és vissza akar térni otthonába. "Meg akarjuk szerezni Kirkukot, és erről nem akarunk tárgyalni az arabokkal" - nyilatkozta Zubari.

Hasonlóan nyilatkozott a Kurdisztáni Hazafias Szövetség, az autonóm területet ellenőrző másik nagy kurd párt egy neve elhallgatását kérő vezetője. Véleménye szerint a szervezet pesh merga harcosai ugyan "készek végrehajtani az amerikaiak utasításait", Kirkukban azonban "más a helyzet". "Az a hazám, ott kell lennem" - nyilatkozta a tisztviselő az amerikai napilapnak.  • Hírek
  • Árfolyam