Klaudia
-3 °C
3 °C

Kurd fiatalokat kínoztak

2004.06.18. 15:39
Kurd fiatalkorúakat kínoztak meg a szíriai hatóságok - állítja egy kurd párt orvosi vizsgálatokra hivatkozva. A fiatalokat még a márciusi etnikai összecsapásokat követően vették őrizetbe.
A kurd Jekiti Párt közleménye szerint orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy az összetűzésekben őrizetbe vett 35 kurd fiatalkorút a szíriai hatóságok megkínozták. A fiúk testét elektrosokk okozta sérülések borították, és voltak olyanok, akiknek letépték a lábkörmét vagy betörték az orrát.

A párt hivatalos orvosi leletekre hivatkozik, és nyilvánosságra hozta az azóta is őrizetben tartott fiúk neveit tartalmazó listát. Mint a párt állítja, a fiatalkorúakat szíriai börtönökbe szállították, és azóta sem indítottak bírósági eljárást ügyükben.

Tavasszal kurd lázadások sora tört ki az ország északi és északkeleti részén, és etnikai villongások voltak a kurd kisebbség és az arab többség között. A összetűzésekben mintegy 30 ember vesztette életét, a szóban forgó kurd tinédzsereket több száz felnőttel vették őrizetbe a szíriai rendőrök.

Szíriában a korábban megtűrt kurd politikai pártok működését június óta egyértelműen tiltják. Szerdán tizenegy szíriai kurd párt közös közleményt adott ki, amelyben leszögezik, hogy a szíriai kurd szervezetek a hatósági tiltás ellenére folytatják tevékenységüket, és politikai jogokat követelnek az arab országban élő kurd kisebbség számára.

A 17 milliós lakosságot számláló Szíria területén a török határ közelében mintegy 2 millió kurd él, akik közül 200 ezernek nem ismerik el az állampolgárságát.