Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kurd-muszlim összecsapás Észak-Irakban

2002.12.04. 11:14
Kurd milicisták csaptak össze muszlim fegyveresekkel szerda hajnalban Észak Irak azon részén, amelyre nem terjed ki Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének fennhatósága. Az összecsapásban húsz kurd vesztette életét, illetve sebesült meg. A muszlim fegyveresek csoportja állítólag szorosan kötődik az Oszama bin Laden alapította al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez.
Legalább húsz kurd milicista vesztette életét, illetve sebesült meg szélsőséges muszlim fegyveresekkel szerda hajnalban, az észak-iraki Halabdzsa közelében vívott összecsapásban. A Dzsalal Talabani vezette, iráni kötődésu Kurdisztáni Hazafias Unió milicistáinak két hegyvidéki, az iraki-iráni határ közelében lévő harcálláspontját támadták meg a muszlim fegyveresek, akiknek a veszteségeiről egyelőre nincsenek hírek.

Tüzérséget is bevetettek

A kurdok egyik parancsnoka szerint a két hegyvidéki harcállás elvesztése után még nem tudták elszállítani halottaikat és sebesültjeiket, így egyelőre csak becsülni tudják veszteségeiket. Musztafa Dzsafar sejk - akit az AP hírügynökség idézett - arról számolt be, hogy az Anszar al-Iszlam nevű iszlám szervezet fegyveresei tüzérséget is bevetettek a támadásban, amelyet Halabdzsától alig kilenc kilométerre hajtottak végre. Észak-Iraknak erre a részére nem terjed ki Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének fennhatósága.

Kis létszámban csapódtak

Az Oszama bin Laden alapított al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez állítólag szorosan kötődő Anszar al-Iszlam elsősorban Kurdisztán Iránhoz közeli részében aktív: soraiban számos Afganisztánban kiképzést kapott, s ugyanitt szolgált arab fegyveres található, de kurdok is csapódtak kis létszámban hozzájuk. Egyes korábbi sajtóértesülések szerint az Anszar al-Iszlam szervezet vegyifegyver-laboratóriumot tartott fenn, ahol halálos mérgekkel folytatott kísérleteket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!