Valér
4 °C
8 °C

Lelőttek egy kurd kisfiút Törökországban

2006.03.31. 19:19
Pokolgép robbant Isztambulban, ahol a kurdok is titlakozásokba kezdtek az ország keleit részében negyedik napja tartó török-kurd összecsapások miatt. Batmanban egy kisfiút lőtt le a tüntetőket szétverő karhatalom.

Lelőttek egy kurd kisfiút a rendőrök a kelet-törökországi Batmanban a kurdok pénteki demonstrációján. A kurdok kedd óta tiltakoznak, amikor a betiltott, terrorista csoportként számon tartott Kurd Munkáspárt (PKK) több, a török hadsereggel vívott harcokban elesett terroristáját temették.

Kedden és szerdán a tüntetők kirakatokat zúztak be, gépkocsikat gyújtottak fel, benzines palackokkal és kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendőröket a tartomány székhelyén, Diyarbakirban. Csütörtökön is folytatódtak az erőszakos tüntetések a városban.

A szerdai összecsapásokban három tüntető a helyszínen, három másik - köztük egy nyolcéves gyermek - a kórházban vesztette életét. Pénteken Diyarbakirban nyugalom volt, három napos zárva tartás után kinyitottak az üzletek, de a várostól keletre fekvő Batmanban összetűzés tört ki helyi lakosok és rendőrök között. Az összetűzésekben egy kurd forrás szerint megsebesült a lelőtt ksifiún kívül nyolcan megsebesültek.

Török katonák a térség hegyei között pénteken is tűzharcba keveredtek kurd fegyveresekkel, és megöltek közülük hetet, köztük két nőt - jelentette az Anadolu félhivatalos hírügynökség. A CNN Türk televízió internetes oldalán azt közölte, hogy kisebb tiltakozások voltak péntekre virradóra Isztambul egyik negyedében, ahol népes kurd kisebbség él.

A városban pénteken pokolgép is robbant, a merényletben egy ember életét vesztette, 13-an megsebesültek. Egyelőre nem tudni, kik robbantottak. A városban a kurdok mellett már a szélsőséges iszlámisták is követtek el merényleteket.