Viola
-5 °C
-2 °C

Torpedó okozta a Kurszk katasztrófáját

2002.06.19. 17:02
Korábbi állításaival szemben most már az orosz haditengerészet is elismeri, hogy a 118 halálos áldozatot követelő Kurszk-tragédiát az okozta, hogy berobbant a tengeralattjáró torpedója. Arra azonban még mindig nincs magyarázat, hogy mitől keletkezett a detonáció.
Várhatóan a közeljövőben kerül napvilágra a két éve elsüllyedt orosz atom tengeralattjáró, a Kurszk balesetének okairól szóló hivatalos magyarázat. A vizsgálatot vezető Ilja Klebanov szerint kizárható, hogy a tengeralattjáró idegen hajóval, vagy aknával ütközött volna, ahogy azt korábban állították az orosz illetékesek. A végleges eredményeket június 29-én hozzák nyilvánosságra.

Nem ütközött idegen hajóval a Kurszk

Az orosz hadiflotta egyik legmodernebb atommeghajtású tengeralattjárója 2000 augusztusában süllyedt el a Barents-tengeren, amelyben 118 ember vesztette életét. A katasztrófa után pár nappal több orosz tisztviselő is azt hangoztatta, hogy a Kurszk egy rombolóval ütközött. Később elismerték, hogy valószínűleg egy vagy több torpedó robbant fel a fedélzeten. Arra azonban még mindig nincs magyarázat, hogy mitől és pontosan hol keletkezett a detonáció.

A robbanékony peroxid

Az orosz torpedókban a rendkívül illékony hidrogén-peroxidot használták üzemanyagnak. A peroxid eléggé olcsó, de nagyon veszélyes lehet bizonyos körülmények között, ezért sok ország haditengerészete már nem használja. Nagy-Britannia például már 1955-ben visszatért a szilárd hajtóanyag használatához, mert a Sidon tengeralattjárón a hidrogén-peroxid 13 tengerészét ölte meg. A Kurszk katasztrófája után az orosz haditengerészet is kivonta fegyvertárából a peroxid hajtású torpedókat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!