Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Nincs kit felelősségre vonni a Kurszk tragédiája miatt

2002.07.26. 17:52
Az orosz főügyészség bűncselekmény hiányában vádemelés nélkül lezárta a Kurszk atomtengeralattjáró pusztulásának ügyében indított vizsgálatot. Megállapítása szerint a tengeralattjárót a torpedóvető-szerkezetben hidrogénperoxid szivárgása miatt bekövetkezett spontán robbanás pusztította el, így az ügyben büntetőjogi felelősség senkit sem terhel.
A főügyészség a tragédia okainak kivizsgálására létrehozott kormánybizottsághoz hasonlóan megállapította, hogy az Északi Flotta barents-tengeri hadgyakorlatában részt vevő Kurszkon 2000. augusztus 12-én, moszkvai idő szerint 11 óra 28 perckor felrobbant a négyes számú torpedóvetőcsőben lévő gyakorló torpedó, majd ennek következtében felrobbantak a tengeralattjáró első rekeszében lévő éles torpedók is.

Találgatások és tények
A főügyészség a Kurszk pusztulásának lehetséges okairól 18 változatot állított fel. Az alapvetőek között volt az, hogy a Kurszk hazai vagy külföldi vízi járművel (tengeralattjáróval vagy felszíni hajóval) ütközött; hazai vagy külföldi vízi járműről kilőtt torpedó találta el a Kurszkot; diverzió vagy terrorakció történt; a legénység hanyagul bánt a Kurszk fegyverzetével; II. világháborús akna robbant a Kurszk alatt. A vizsgálat során 133 kötetnyi iratot halmozott fel a főügyészség, ebből 38 kötet tartalmaz államtitkokat. Usztyinov azt ígérte, hogy amennyire lehetséges, valamennyi részletet feltárják a nyilvánosság előtt.

Nem terheli felelősség a tengeralattjáró legénységét sem

Usztyinov orosz főügyész közlése szerint a főügyészség arra a következtetésre jutott, hogy a hadgyakorlat végrehajtásáért, a felrobbant torpedók gyártásáért, használatáért és elhelyezéséért felelős vezetők munkájában nem történt bűncselekmény, és nem terheli felelősség a tengeralattjáró legénységét sem. Usztyinov pénteken tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt a vizsgálat eredményeiről és átnyújtotta neki a részletes megállapításokat tartalmazó csaknem százoldalas jelentést.

A vizsgálat nyomán feltárták a hadgyakorlat és a mentési munkálatok megszervezésében mutatkozott hiányosságokat, amelyeket az orosz haditengerészeti flotta egyes vezetői követtek el. Valamennyiük súlyos fegyelmi büntetésben részesült azóta. Mindazonáltal az elkövetett szabálytalanságok nem állnak ok-okozati viszonyban a Kurszk és 118 fős legénységének pusztulásával, ez pedig kizárja az érintett személyek büntetőjogi felelősségre vonását - hangoztatta Usztyinov.

Vlagyimir Putyin mélységét és objektivitását tekintve példátlannak nevezte az Usztyinov vezette vizsgálatot, és arra kérte a főügyészt, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot a katasztrófa okairól.