Árpád
-2 °C
3 °C

Nincs kit felelősségre vonni a Kurszk tragédiája miatt

2002.07.26. 17:52
Az orosz főügyészség bűncselekmény hiányában vádemelés nélkül lezárta a Kurszk atomtengeralattjáró pusztulásának ügyében indított vizsgálatot. Megállapítása szerint a tengeralattjárót a torpedóvető-szerkezetben hidrogénperoxid szivárgása miatt bekövetkezett spontán robbanás pusztította el, így az ügyben büntetőjogi felelősség senkit sem terhel.
A főügyészség a tragédia okainak kivizsgálására létrehozott kormánybizottsághoz hasonlóan megállapította, hogy az Északi Flotta barents-tengeri hadgyakorlatában részt vevő Kurszkon 2000. augusztus 12-én, moszkvai idő szerint 11 óra 28 perckor felrobbant a négyes számú torpedóvetőcsőben lévő gyakorló torpedó, majd ennek következtében felrobbantak a tengeralattjáró első rekeszében lévő éles torpedók is.

Találgatások és tények
A főügyészség a Kurszk pusztulásának lehetséges okairól 18 változatot állított fel. Az alapvetőek között volt az, hogy a Kurszk hazai vagy külföldi vízi járművel (tengeralattjáróval vagy felszíni hajóval) ütközött; hazai vagy külföldi vízi járműről kilőtt torpedó találta el a Kurszkot; diverzió vagy terrorakció történt; a legénység hanyagul bánt a Kurszk fegyverzetével; II. világháborús akna robbant a Kurszk alatt. A vizsgálat során 133 kötetnyi iratot halmozott fel a főügyészség, ebből 38 kötet tartalmaz államtitkokat. Usztyinov azt ígérte, hogy amennyire lehetséges, valamennyi részletet feltárják a nyilvánosság előtt.

Nem terheli felelősség a tengeralattjáró legénységét sem

Usztyinov orosz főügyész közlése szerint a főügyészség arra a következtetésre jutott, hogy a hadgyakorlat végrehajtásáért, a felrobbant torpedók gyártásáért, használatáért és elhelyezéséért felelős vezetők munkájában nem történt bűncselekmény, és nem terheli felelősség a tengeralattjáró legénységét sem. Usztyinov pénteken tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt a vizsgálat eredményeiről és átnyújtotta neki a részletes megállapításokat tartalmazó csaknem százoldalas jelentést.

A vizsgálat nyomán feltárták a hadgyakorlat és a mentési munkálatok megszervezésében mutatkozott hiányosságokat, amelyeket az orosz haditengerészeti flotta egyes vezetői követtek el. Valamennyiük súlyos fegyelmi büntetésben részesült azóta. Mindazonáltal az elkövetett szabálytalanságok nem állnak ok-okozati viszonyban a Kurszk és 118 fős legénységének pusztulásával, ez pedig kizárja az érintett személyek büntetőjogi felelősségre vonását - hangoztatta Usztyinov.

Vlagyimir Putyin mélységét és objektivitását tekintve példátlannak nevezte az Usztyinov vezette vizsgálatot, és arra kérte a főügyészt, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot a katasztrófa okairól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?