Alfréd
-2 °C
2 °C

Tavaszra maradhat a Kurszk kiemelése

2001.10.01. 13:25
A Barents-tengeren dúló erős vihar miatt akár jövő év tavaszáig is csúszhat a Kurszk atom-tengeralattjáró kiemelésének október elejére tervezett döntő szakasza. A szakemberek a mentési munkálatok alatt nem számítanak különösebb eseményre, szükség esetén akár Murmanszk városát is ki tudják üríteni.

A rossz időjárás miatt elhalasztották a Kurszk atom-tengeralattjáró október elejére tervezett kiemelésének döntő szakaszát - ismertette hétfőn Igor Digalo, az orosz haditengerészet parancsnokságának szóvivője. A Barents-tengeren jelenleg erős vihar tombol, a széllökések elérik a hatvan kilométeres óránkénti sebességet. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban csak a vihar átmeneti, rövid ideig tartó csillapodására lehet számítani.

A roncsot a vihar miatt nem tudják rögzíteni

Egy tavalyelőtti kép a Kurszkról
A szakemberek szerint a tartós rossz idő miatt jövő év tavaszára kell halasztani, pontos dátumot senki sem adott meg. A munkálatokat végző holland szakemberek egyelőre elhagyták a mentés helyszínét, és az idő javulását várják. A tervek szerint a darabjaira szétfűrészelt Kurszkot a murmanszki dokkba kellett volna vontatni, de a vihar miatt nem tudják a roncsot rögzíteni.

A Kurszk 2000. augusztus 12-én süllyedt el, 118 emberrel fedélzetén. Az orosz hatóságok eleinte azt feltételezték, hogy a tengeralattjáró egy másik nyugati tengeralattjáróval ütközött, ám sokkal valószínűbb, hogy fedélzeti robbanás okozta a katasztrófát. A száztizennyolc holttestből eddig tizenkettőt hoztak a felszínre.

Tizennyolc torpedó és húsz rakéta a hajóorrban

A kiemelési munkálatokat végző holland szakemberek több részre fűrészelték a roncsot. A tervek szerint a hajó darabjait a Giant-4 uszályhajó segítségével a murmanszki dokkba vontatják. A Kurszk orrát, ahol tizennyolc torpedó és több mint húsz irányított rakéta található, a helyszínen hagyják, azt orosz szakemberek emelik ki jövő júniusban.

A dokkban a Kurszk szétszerelését végzik el, a legfontosabb és legnagyobb körültekintést igénylő feladat a nukleáris üzemanyag kiemelése lesz. A szakemberek nem számítanak rendkívüli eseményre sem a vontatás, sem a szétszerelés folyamán, a hatóságok azonban megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket. Mindenestre azért terv készült arra az esetre is, ha egy váratlan nukleáris baleset miatt evakuálni kellene Murmanszk körzetét.