Alfréd
-2 °C
2 °C

Kiemelték a Kurszkot

2001.10.08. 17:22
Hétfő hajnalban elkezdődtek a Kurszk atom-tengeralattjáró közvetlen kiemelési munkái, a roncs már úton van Murmanszk kikötőjébe. Miután dokkba kerül, a hatóságok elkezdik a robbanás okainak kutatását.

Moszkvai idő szerint reggel 7 óráig a kora hajnalban elkezdett mentési munkák alapján a tengeralattjáró roncsait húsz méterrel emelték meg. Az előzetes tervekkel ellentétben a Maommoet holland cég képviselői úgy döntöttek, hogy a kiemeléssel párhuzamosan a vontatást is megkezdik.

Így a Giant-4 uszály már dél körül elindult a Murmanszk közeli roszlyakovói hajógyár 50. számú úszódokkja felé. Terv szerint a tengeralattjáró szerdán, moszkvai idő szerint 12 körül ér célba.

A vontatás közben a szakemberek folyamatosan vizsgálják a radioaktív sugárzás szintjét, de a normálistól eltérő értékeket eddig nem mértek. Ellenben a vontatást néhány órára megszakították: a Kurszkot átvizsgálták és egy speciális hálóval befedték az első és második hajórekesz közti nyílást.

Az Északi Flotta törzsének képviselője, Mihail Mocak altengernagy szerint ez a háló megvédi a tengeralattjárót attól, hogy bármi sebet üthessen rajta. A biztonsági munka végeztével a Kurszkot tartósan a Giant-4 uszályhoz rögzítik.