Mátyás
-6 °C
1 °C

Eltévedt rakéta okozta a Kurszk tragédiáját

2001.10.22. 12:40
Bár az orosz flotta vezetése tagadja, a Der Spiegel birtokába jutott dokumentumok szerint Vlagyimir Putyin egy hónapja ismeri a Kurszk tragédiájának okait kutató vizsgálat eredményét, amely szerint a tengeralattjárót egy eltévedt rakéta süllyesztette el, amelyet a Nagy Péter cirkálóról lőtték ki.
Nem a torpedókamrában bekövetkezett robbanás, hanem egy orosz cirkálóról kilőtt rakéta becsapódása okozta tavaly nyáron a Kurszk orosz tengeralattjáró tragédiáját - írja a Der Spiegel.

Eltévedt rakéta

A német hírmagazin névaláírás nélkül közölt cikke Moszkvában felbukkant dokumentumokra hivatkozva azt állítja: egyre több jel utal arra, hogy az atommeghajtású tengeralattjárót egy irányát tévesztett rakéta találta el 2000. augusztus 12-én. A rakétát a Nagy Péter (Pjotr Velikij) nevű orosz cirkálóról lőtték ki.

A cirkáló lőgyakorlatot tartott a tengeren; ennek során a második sorozatban kilőtt utolsó rakéta a vízbe csapódott. Becsapódását egy kisebb fajta atomrobbanásra emlékeztető, gomba alakú vízfelhő követte, majd nem sokkal később egy második, még erősebb robbanás történt. Félórával később a Nagy Péter utasítást kapott a gyakorlat helyszínének elhagyására.

Ovarcsenko kétes létezése

A fenti megfigyelések Szergej Ovcsarenko tengerészkapitánytól származnak, aki tavaly augusztus 2-16. között a Nagy Péter fedélzetén teljesített szolgálatot. Kezdetben arra gyanakodott, hogy a röppályájáról letért rakéta egy idegen hajót talált el. A valódi összefüggésre csak azután döbbent rá, amikor megkezdődött a Kurszk felkutatása.

A flottavezetés persze cáfolta a már tavaly szeptemberben szárnyra kapott, fenti értelmű híreszteléseket, sőt azt is tagadta, hogy létezne Ovcsarenko nevű kapitány - írta a Der Spiegel. (Utóbb több tengerésztiszt megerősítette a kapitány létezését.) Azokat a sorköteles matrózokat pedig, akik a kérdéses időben a Nagy Péteren szolgáltak, idő előtt leszerelték és hazaküldték.

Az vizsgálóbizottság azt mondja: rakéta

A német hetilap - állítása szerint - olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek alátámasztják a rakétatalálat verzióját. Eszerint az orosz vizsgálóbizottságok egyike - mégpedig a katonai ügyészség és a belföldi titkosszolgálat (FSzB) közös bizottsága - kezdettől fogva tekintetbe vette azt az eshetőséget, hogy a Kurszkot rakéta találta és süllyesztette el.

Erre utal Alekszandr Bokovikov FSzB-alezredes tavaly augusztus 20-án Vlagyimir Putyin államfőhöz írt levele. Az alezredes ebben közli az elnökkel: "a közös vizsgálóbizottság arra a megállapításra jutott, hogy a műszerekkel rögzített időpontban rakéta csapódott be abba a négyzetbe, amelynek koordinátái a Kurszk tartózkodási helyének felelnek meg. A rakétát a Nagy Péter cirkálóról lőtték ki."

Putyin egyetért

Megerősíti a külső találat elméletét Viktor Rozskov vallomása is. A Kurszk korábbi parancsnoka láthatta azokat a titkos videofelvételeket, amelyek a Barents-tenger fenekére süllyedt tengeralattjárót mutatták. Ezeken jól látható volt a Kurszk orrában lévő torpedókamra és a tárolóiban lévő lövegek. Robbanás esetén a hajóorr szétroncsolódott volna, a torpedók pedig a hajó körül hevernének a tenger fenekén. Rozskov azt is látta, hogy a Kurszk orrában megrongálódott acéllemezek befelé hajlanak, egyértelműen bizonyítva, hogy egy tárgy kívülről hatolt be a hajótestbe.

A Der Spiegel szerint az orosz elnök már egy hónapja pontosan ismeri a fenti verziót. Erre enged következtetni a közben ezredessé előléptetett Bokovikov második levele, amelyben közli egy "kísérletsorozat előkészítéséhez szükséges intézkedések tervét, amely pontosítani hivatott a katonai ügyészség és a belső titkosszolgálat anyagait, amelyek szerint a Nagy Péterről indított rakéta csapódott be abba a négyzetbe, amelyben a Kurszk tartózkodott". A levél felzetén 2001. szeptember 10-i dátummal ez áll: Egyetértek vele. V. Putyin.