Piroska
-1 °C
5 °C

Tizenegy holttestet hoztak ki a Kurszkból

2001.10.26. 14:51
A Kurszk atom-tengeralattjáróba behatoló orosz szakértők további tizenegy tengerész holttestét találták meg. A Kurszkon nem észleltek semmiféle sugárzást.

Pénteken az orosz mentőcsapatok további nyolc tengerész holttestét találták meg és hozták ki a szárazdokkba kivontatott Kurszk atom-tengeralattjárón. A csütörtökön kihozott három áldozattal tizenegyre nő a Kurszkról kihozottak száma. A hatóságok szerint legkevesebb három holttestet még láttak a Kurszkon, azokat később hozzák ki.

Huszonhárman élték túl a robbanást?

A Kurszk atom-tengeralattjáró 2000. augusztus 12-én süllyedt el rejtélyes körülmények között a Barents-tengeren, hadgyakorlat közben, fedélzetén 118 fős legénységgel. Ugyanaz év októberében tizenkét holttestet sikerült kiemelniük a búvároknak, az egyik tengerész zsebében talált feljegyzés szerint további tizenegy ember élte túl a tragédiát okozó robbanást.

A többi áldozat holtteste vélhetően egyszerűen elporladt a robbanás következtében, így azokat soha nem fogják megtalálni. A Kurszk vizsgálatát vezető orosz ügyész Vlagyimir Usztinov az orosz televíziónak adott nyilatkozata szerint a tengeralattjáró első három részlege masszív pusztításról tanúskodik.

Nem sugároz a Kurszk

Noha a tragédia okait hivatalosan még nem ismertették, a Der Spiegel, a birtokába jutott dokumentumok alapján hétfőn azt állította, hogy a Nagy Péter cirkálóról kilőtt rakéta találta el a Kurszkot. A tragédia után pár hónappal megjelent orosz sajtóértesülések is ezt a verziót támasztották alá.

A Kurszkba behatoló mentőalakulat kémiai, biológiai és sugárzás szakértőket is magával vitt. A Kurszk belsejében elvégzett mérések nem mutattak ki semmiféle sugárzást. A szakértők naplókat és legénységi feljegyzéseket keresnek, mely vizsgálódásukban segítséget nyújtana.