Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Terv szerint emelhetik ki a Kurszkot

2001.10.01. 14:24
Javult az időjárás a Barents-tengeren, így a holland Mammoet cég elkezdte a tenger alatti munkára való felkészülést. Az orosz haditengerészet parancsnokságának szóvivője korábban azt nyilatkozta: a rossz időjárás miatt elhalasztották a Kurszk kiemelését. Az Északi Flotta sajtószolgálatának vezetője szerint azonban, ha a tervezett munkálatokat sikeresen elvégzik, akkor a Kurszk kiemelése akár hétfő este is megkezdődhet.

A legfrissebb információk szerint hétfő délután javult az időjárás a Barents-tengeren, így a Giant-4 uszályon megkezdték a Kurszk atom-tengeralattjáró mentési munkálatainak tenger alatt végzendő szakaszára való felkészülést. Hétfő délelőtt az orosz haditengerészet parancsnokságának szóvivője, Igor Digalo még azt ismertette, hogy a rossz időjárás miatt elhalasztják a Kurszk kiemelésének döntő szakaszát.

A hollandok elkezdték a munkát

Az időjárás javulása miatt - a szakemberek pesszimista előrejelzéseivel ellentétben - még hétfőn elvontathatják a tengeralattjáró szétfűrészelt darabjait a murmanszki dokkba. A holland Mammoet cég hivatalos képviselője ismertette, hogy a búvárok felerősítik a Kurszk hajótestén kivágott technológiai nyílásokra az emelőkötelek iránytartó gyűrűit. Ezt követően a norvég Mayo hajóról 26 befogó csatlakozót eresztenek le a tengeralattjáróra, ezek segítségével emelik meg a Kurszkot a tengerfenékről, és erősítik fel a Giant-4 uszályhoz.

Vlagyimir Nevrockij, az Északi Flotta sajtószolgálatának vezetője szerint, ha a tervezett munkálatokat sikeresen elvégzik, akkor a Kurszk kiemelése akár hétfő este is megkezdődhet.

Csoportérdekek a mentés körül

Az orosz média is intenzíven foglalkozik a tengeralattjáró kiemelési munkálataival. Az Izvesztyijában az egyik cikkíró azt a kérdést tette fel, hogy az orosz kormány miért nem a tapasztalt, a korábbi mentőmunkálatokban is szerepet vállaló Halliburton céget bízta meg a roncs kiemelésével. A különböző csoportérdekek véleményét tükröző kérdésre a válasz egyszerű: a tapasztalatlan holland cég, a Mammoettel Putyin ígéretéhez híven szerződésben vállalta, hogy még az idén kiemelik a Kurszkot, míg a norvég cég semmilyen garanciát nem adott.