Gusztáv
-4 °C
1 °C

Egyre több alvó terroristasejt lehet Kuvaitban

2005.01.31. 13:48
Két órán át tartó, heves lövöldözéssel csaptak össze hétfőn feltételezett terroristák és rendőrök Kuvativárosban. Az év eleje óta ez a nagyedik összecsapás Kuvaitban. Hétfőn őrizetbe vettek egy al-Kaidához köthető vezetőt, akinek vasárnap ölték meg az öccsét egy hasonló rajtaütésben.

Huszonnégy órán belül másodszor tört ki tűzpárbaj a kuvaiti főváros közelében. A rendőrség hétfőn szélsőségeseken ütött rajta, a lövöldözésben több ember életét vesztette, egy feltételezett helyi al-Kaida-vezetőt pedig őrizetbe vettek.

A Kuvaitvárostól délre fekvő al-Koránban egy házban razziáztak a hatóságok, a lövöldözésben négy feltételezett terrorista életét vesztette, három társuk és három rendőr megsebesült, közölték hétfőn a kuvaiti hatóságok. Az állami televízió szerint az egyik halott terrorista szaúdi állampolgár. Ha így van, akkor januárban ő már a második szaúdi iszlámista, akit lelőttek a kuvaiti biztonsági erők.

Al-Kaida szárny feltételezett vezetőjét vették őrizetbe

A belügyminisztérium szóvivője az állami televízióban elmondta, három terrorista a közelharcban megadta magát, egyikük Amer Hlaif al-Enezi, az al-Kaida terrorszervezethez közel álló kuvaiti csoport feltételezett szellemi vezetője, akit a helyi hatóságok már régóta üldöztek. A kuvaiti rendőrség gyanúja szerint Enezi terroristák kiképzésében és kuvaiti önkéntesek Irakba utazásában segédkezett. A 29 éves Enezi a bátyja annak a Nászer al-Enezinek, aki előző nap vesztette életét szintén a kuvaiti rendőrséggel történt hasonló összetűzésben.

Szemtanúk szerint a város Mubarak al-Kabír negyedében történt az incidens, a területet több száz rendőr zárta körül, és a kommandósok akciója láthatóan egy villaépületre összpontosult. Helyi lakosok arról számoltak be, hogy az intenzív lövöldözés két órán át tartott, egyesek egyenesen arról beszéltek, hogy a kommandósok szitává lőtték az épületet.

Több alvó terroristasejt és gyakori összecsapások Kuvaitban

Arab biztonsági szakértők szerint több alvó terroristasejt is működik Kuvaitban. Az olajban gazdag öbölmenti kisállamban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolható erőszakcselekmények élénkülését tapasztalták az utóbbi időben. A fegyveresek akcióinak célja az, hogy véget vessenek az amerikai hadsereg jelenlétének az arab országban.

Januárban ez a negyedik ilyen jellegű összecsapás, az elmúlt hetekben 25 kuvaiti és szaúdi gyanúsítottat vettek őrizetbe a helyi hatóságok. Legutóbb vasárnap a főváros keleti részén zajlott le hasonló tűzpárbaj a biztonsági erők és feltételezett szélsőségesek közt, a lövöldözésben akkor a rendőrség különleges erőinek egy tagja, egy feltételezett szélsőséges (Nászer al-Enezi), valamint egy bahreini állampolgárságú személy halt meg, három kommandós megsebesült.