Valér
4 °C
8 °C

A kuvaiti kormány kezdeményezi az új emír trónfosztását

2006.01.21. 18:44
Kapcsolódó cikkek (1)
A kuvaiti kormány úgy döntött szombaton, hogy kezdeményezi az új emír trónfosztását célzó alkotmányos eljárást, tekintettel az idős sejk rossz egészségi állapotára. Attól tartanak, hogy Szaad sejk a betegsége miatt még a hivatali eskü letételére sem lesz képes.
Szaad el-Abdullah esz-Szalem asz-Szabah sejket hat nappal ezelőtt, január 15-én nyilvánították Kuvait emírjévé a 77 éves korában aznap elhunyt Dzsábir el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah utódaként. Szaad sejk 75 éves, s 1978 óta ő volt a trónörökös. Egészségi állapota azonban erősen megromlott azóta, hogy 1997-ben vérzés miatt megoperálták vastagbelét.

Több parlamenti képviselő attól tart, hogy Szaad sejk betegsége miatt még a hivatali eskü letételére sem lesz képes. A sejk azonban szombaton levélben értesítette a parlament elnökét, hogy le kívánja tenni a hivatali esküt. Arra kérte tehát Dzsaszim al-Hurafi házelnököt, hogy e célból már vasárnapra hívja össze a nemzetgyűlést. Hurafi még nem döntött a parlament ülésének összehívásáról, előbb találkozni kíván Szaad sejkkel.

A trónöröklés rendjéről rendelkező 1964. évi 4. törvény 3. cikkének értelmében az emír alkotmányos úton megfosztható hatalmától, ha egészségi állapota nem teszi lehetővé számára feladatainak ellátását. A kormánynak jogában áll orvosi csoportot megbízni az emír egészségi állapotának felmérésével, s ha a vizsgálatok beigazolják a gyanút, a miniszterelnök a parlamenttől kérheti az emír felmentését.

A parlament megfoszthatja trónjától az emírt és átadhatja a hatalmat a koronahercegnek, ha a képviselők legalább kétharmada, köztük a vétójoggal rendelkező kormánytagok mindegyike megszavazza azt.

A Kuvaitot 245 éve irányító asz-Szabah-dinasztián belül nem teljes az egyetértés. Az uralkodó család tagjainak túlnyomó többsége azonban túlságosan betegnek tartja az új emírt, s ezért pénteken felkereste és felkérte az országot évek óta de facto vezető miniszterelnököt, Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejket, hogy vegye át az ügyek irányítását.

Szabah sejk, aki maga is az uralkodó dinasztia tagja, a vasárnap elhunyt emír féltestvére, elfogadta a kérést, és ezzel megtette az első lépést az emírré való kinevezés felé. A szombaton megjelent kuvaiti napilapok máris támogatásukról biztosították Szabah sejket.

Kuvait az Egyesült Államok szövetségese, a mintegy 2,2 millió lakosú országban 30 ezer amerikai katona állomásozik és mintegy 13 ezer amerikai állampolgár él. A Föld nyersolaj-készletének 10 százalékával rendelkező öböl-menti állam a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) alapító tagja.