Mátyás
-6 °C
1 °C

Még mindig egyenlőbbek a kuvaiti férfiak

2001.01.17. 19:47
A kuvaiti legfelsőbb bíróság hétfőn elutasította egy állampolgár keresetét a női szavazati jog kérdésében. A döntés már csak azért is érthetetlen, mert az 1962-es kuvaiti alkotmány értelmében a férfiak és a nők egyenlő jogokkal rendelkeznek.

A történet még tavaly kezdődött, amikor Adnan al-Issa keresetet nyújtott be a választási bizottság ellen, mert felesége nem szerepelt a választásra jogosultak listáján. Az ügy a legfelsőbb bíróság hatáskörébe került. A történet furcsaságát az adja, hogy 1962 óta - az alkotmány értelmében - Kuvaitban is egyenlő jogoknak örvendenek a nők és férfiak. Megszületett azonban - ugyanebben az évben - egy választási törvény is, mely megvonta a szavazati jogot a nőktől Kuvaitban. Ez az ellentmondás fennállt majdnem negyven éven keresztül.

Az 1962-es kuvaiti alkotmány értelmében a férfiak és a nők egyenlő jogokkal rendelkeznek
Minden érettségizett tudja, hogy a jogszabályi hierarchia mit jelent. Az alkotmány ennek a hierarchiának a csúcsán helyezkedik el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden egyéb törvénynek, határozatnak, (stb.) illeszkednie kell az alkotmány által meghatározott struktúrába. Ha ellentmondás állna fenn (mint Kuvait esetében), meg kell semmisíteni az alkotmánysértő törvényt.

Negyven, dicsőséges ellentmondásban töltött év után ezt a folyamatot kísérelte meg elindítani Adnan al-Issa jogi keresete. Sikertelenül. A kuvaiti férfiak többsége ugyanis azt vallja, hogy a nő maradjon a fakanálnál, és ne próbáljon keveredni a férfiakkal egy választás esetén. Ezen a véleményen lehetett a bíróság is: ,,A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a keresetet elutasítja" - indokolta a döntést Abdullah al-Issa, a bíróság elnöke.

Kuvait egyébként az egyik legliberálisabb arab ország

Formai hiba?
Az Amerikai Egyesült Államok kuvaiti nagykövetségének szóvivője az Index kérdésére elmondta: jelen törvények értelmében természetes személynek nincs joga Kuvaitban a legfelsőbb bírósághoz fordulni. A szóvivő véleménye szerint könnyen lehet, hogy ez a formai ,,hiba" okozta az ügy gyors bukását.
A nők egyenjogúsítása már jó ideje folyik az egyik leggazdagabb és egyben legdemokratikusabb arab országban, Kuvaitban. Ma már, ha egy nő - teszem azt - el szeretne utazni a nagynénjéhez a szomszédos városba, megteheti azt férje vagy apja kísérete nélkül is. Noch dazu az utat végigvezetheti Mercedesén, hiszen manapság már a vezetéshez is megkapták a jogot. Legfontosabb persze a munkához való jog, amivel a helyi törzsek leányai ugyancsak büszkélkedhetnek. Van már női diplomata, női nagykövet és az állami egyetem rektora sem borotválkozik minden reggel. A demokrácia útján látszólag ellenállhatatlanul haladó muszlim társadalom előtt azonban új óriás tornyosul: a választójog. Ennek lebírása - a mellékelt ábra szerint - nehezebbnek bizonyul a többinél.

A kuvaiti törvényhozás néhány elfajult, liberális gondolkodású képviselője már tavaly megkísérelt megszavaztatni egy átfogó, választójogi reformot, amely lehetővé tenné a nők számára is a választás gyakorlását. A kísérlet megbukott az egyesült muszlim fundamentalisták és a konzervatív ,,törzsi" képviselők összefogásán. Az alkotmányos ellentmondás azonban továbbra is fennáll, amit természetesen orvosolni kell. Csak majd kicsit később.