Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Iraki rakéták Kuvait ellen

2003.03.20. 10:47
Két iraki rakéta is elérte Kuvait területét, de nem követeltek emberáldozatot. A robbanások miatt az amerikai katonák is vegyvédelmi ruhába bújtak.
Két iraki rakéta csapódott be csütörtökön Kuvait északi részén, de a robbanások nem követeltek emberáldozatot, erősítette meg a kuvaiti védelmi miniszter. A kuvaiti állami televízió úgy értesült, hogy a két iraki rakéta háromtonnás, közepes hatótávolságú volt, és "semmilyen nem hagyományos robbanófejjel nem szerelték fel". A védelmi minisztérium közölte, hogy vegyvédelmi öltözékben szakértők vizsgálják a rakéták becsapódásának helyét.

Katonák gázálárcban

Amerikai katonák vegyvédelmi felszerelésben Kuwaitvárostól északra
Fotó: EPA/Odd Andersen
Korábban egy kuvaiti védelmi tisztségviselő közölte, hogy két robbanást hallott, amelyet az el-Dzsahra várostól északra fekvő Mutlaa térségében becsapódott rakéta okozott. Az erős robbanásokat követően az amerikai és kuvaiti katonák felvették gázálarcaikat és vegyvédelmi ruházatukat - jelentette az AFP helyszíni tudósítója. A robbanások keltette lökéshullámokat a kuvaiti fővárosban is érezni lehetett.

Folyik az olajkitermelés

A Reuters elozőleg egy magas rangú biztonsági tisztségviselőtől úgy értesült, hogy a robbanások egy sivatagi katonai tábor közelében voltak, amelyet nemrégiben ürítettek ki az iraki határ felé elorenyomuló brit és amerikai erők. Az al-Dzsazíra hírtelevízió szerint robbanások hallatszanak az iraki-kuvaiti határ iraki oldaláról. Az olajkutak zavartalanul muködnek az iraki rakétacsapás ellenére.