Mintegy hatvan magyar 'rekedt' Kuvaitban

2003.03.22. 06:33
A kuvaiti magyar nagykövet és a Külügyminisztérium szóvivője határozottan cáfolta a kint rekedt magyarok azon állításait, hogy a nagykövetség nem tett meg mindent kimenekítésükért. Az öböl menti országban olajiparban dolgozó vendégmunkások, orvosok, tanárok, sportolók tartozkódnak.
Magyar állampolgárok ragadtak Kuvaitban, mert nem értesítették őket arról a NATO-gépről, amely pénteken leszállt a kinntartózkodók elszállítására - nyilatkozta Kaló Sándor kézilabdaedző a Magyar Nemzetnek.

Pánikolnak a kuvaiti magyarok

"Nem tapasztaltam, hogy el lennénk hanyagolva"
"Megfelelően járt el az iraki magyar nagykövetség a kuvaiti magyar kolónia evakuálásával kapcsolatban", mondta az Indexnek Dr. Pácsa Sándor, a kuvaiti orvosi egyetemen dolgozó tanár. A magyar állampolgárok számára tartott múlt csütörtöki követségi tájékoztatón Földesi Jenő nagykövet a helyzetre való tekintettel távozásra szólította fel a kolónia tagjait, számolt be a magyar orvos. A magyar követség ugyanakkor nem rendelte el a legmagasabb fokú készültséget.

Mint Pácsa elmondta, kiépítettek viszont egy riadóláncot, amelynek ő maga is tagja. A nagykövet a rakétatámadások után telefonon kereste meg az országban maradó magyarokat. Vészhelyzet estén pedig rendelkezésükre áll a német légierő egyik repülőgépe, amely Egyiptom érintésével evakuálja a kolóniát.

A sportoló szerint a magyar nagykövetség nem gondoskodott megfelelő védelmi felszerelésekről sem, miközben a kinntartózkodó bolgár kézilabdázók korszerű gázmaszkokat, egészségügyi és élelmiszercsomagokat kaptak. Kaló állítása szerint a kint élő magyarok egy csoportja légmentes szigeteléssel látott el egy pincehelyiséget, hogy katasztrófa esetén védekezhessenek, mivel a gázálarcokat már elkapkodták a kuvaiti boltokban.

Földesi: Az induló NATO-gépre egyetlen magyar sem jelentkezett

Földesi Jenő kuvaiti magyar nagykövet határozottan cáfolta a kinntartózkodó magyarok állításait. Mint a napilapnak kijelentette, a magyar kolónia csoportvezetőin keresztül naponta, rendszeresen tájékoztatták a magyarokat. Állítása szerint a 170 magyar állampolgárból több mint 100 már hazatérhetett. A pénteken induló NATO-gépről szintén értesítették a csoportvezetőket, de egyetlen magyar sem jelentkezett az útra. A nagykövet cáfolta azt is, hogy Kuvaitban elfogytak a gázmaszkok. Földesi Jenő tájékoztatására hivatkozva Tóth Tamás az Indexnek elmondta, a kuvaiti szupermarketekben olyan alapvető áru a gázmaszk, mint a kenyér.

Három magyar magánúton hagyta el Kuvaitot?

A kuvaiti vendégmunkások közül három ember magánúton távozott az országból - adta hírül a HírTv. Az egyik hazautazó orvos felesége, Gyurkovics Rita úgy nyilatkozott, a három férfi csak saját magára számíthatott. Leleményességüknek köszönhetik, hogy a háború kitörése előtt két órával feketén, többszörös áron hozzájutottak az utolsó menetrend szerinti járatra szóló repülőjegyekre.

Tóth Tamás: Bármikor, bármennyien felszállhatnak a német gépekre

Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője az Indexnek szombaton reggel úgy nyilatkozott, a magyar kormány február 13-a óta egyre nyomatékosabban figyelmeztette a magyar állampolgárokat arra, hogy senki ne utazzon a Perzsa-öböl térségébe, illetve hagyja el a háború által vélhetően érintett országokat. Mint a szóvivő elmondta, 2002 októbere óta - amikor az iraki válság első jelei nyilvánvalóvá váltak - az öböl menti nagykövetségek utasítást kaptak a magyar állampolgárok "feltérképezésére" és evakuálásuk kidolgozására.

Ennek keretében a kuvaiti magyar nagykövetség is összeírta a kint tartózkodó állampolgárokat, rendszeresen tájékoztatta őket arról, hogy NATO-szövetségünk, Németország mikor küld repülőgépet legközelebb az országba, amelyre a magyar állammal való megegyezése szerint korlátlan számban, bármikor felszállhattak volna a magyarok.

Saját felelősség

A Külügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint Földesi Jenő nagykövettel napi kapcsolatban állnak. A nagykövet arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy az elmúlt két hétben számtalan alkalommal arra kérte a kint dolgozó magyar állampolgárokat, hogy fontolják meg helyzetüket és hagyják el Kuvaitot. Mint a szóvivő elmondta, a Magyar Köztársaság a légi evakuálást tudja felajánlani a magyaroknak, mivel a szárazföldi menekülés Szaúd-Arábia felé igen veszélyes lenne. Információk szerint ugyanis a szaúdi határ irányába másfél millió ember tart, a 80 kilométeres sivatagi út, és a határon kialakuló menekülthelyzet pedig olyan körülmény, amiért a Magyar Köztársaság nem tud felelősséget vállalni. Tóth Tamás azt üzeni a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben panaszkodó magyaroknak, hogyha aggódnak, akkor üljenek fel a legközelebbi gépre, ami Európába hozza őket.

Az evakuációs terv hónapok óta készen van

Pénteken a kuvaiti nagykövet értesitette a magyar csoportvezetőet a német NATO-gép érkezéséről, ám a csoportvezetők később azt jelezték, hogy senki nem akar elutazni Kuvaitból - ismertette a helyzetet Tóth Tamás. A vészhelyzetre hónapok óta készen áll egy evakuációs terv, mely tartalmazza, hogy a magyaroknak milyen papírokkal, milyen egészségügyi felszerelésekkel hol kell gyülekezniük egy mihamarabbi távozás megszervezése végett.

A Magyar Köztársaság egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy bezárja a kuvaiti magyar nagykövetséget és a diplomatákat hazahívja, erre még nem érett meg a helyzet - mint mondta Tóth Tamás -, úgyhogy a Kuvaitban tartozkodó 60 magyar továbbra is minden segítséget megkap.  • Tippek
  • Bankszámla