Emőke
-4 °C
9 °C

'Elsüllyesztené' Kwasniewskit az al-Kaida

2004.04.01. 14:08
Az al-Kaidával együttműködő szaúdi vagy pakisztáni kémek elemzésére bukkantak a norvég titkosszolgálatok az interneten. A tavaly decemberben fellelt irat robbantást javasol a spanyol kormány megbuktatása és a spanyol csapatok visszahívása érdekében. Az irat Kwasniewski elnök "elsüllyesztését" javasolja.
A lengyel elnök "elsüllyesztéséről" elmélkedik egy, az al-Kaida szervezetnek tulajdonított közlemény. Az interneten megjelent közleményt a norvég hírszerzés fedezte fel még tavaly decemberben.

Kormánybuktatásra játszottak

A dokumentumot a lengyel hírszerzés főnöke, Zbigniew Siematkowski ismertette a lengyel parlament titkosszolgálati bizottságának ülésén. A Gazeta Wyborcza című napilap részletes beszámolója szerint a dokumentum a lengyel helyzet mellett részletesen foglalkozott a spanyol belpolitikával is, terrortámadást javasolt az országban, mely kikényszerítheti a jobboldali kormány bukását és a spanyol csapatok visszahívását Irakból. A március 11-i madridi merényletekkel az al-Kaida mindkét célt elérte.

Elmaradott szövetséges

Lengyelországot elmaradott, de gyorsan fejlődő országként jellemzi a dokumentum. A hírszerzők szerint nem közvetlenül az al-Kaida által szerzett, sokkal inkább a terroristákkal a feltételezések szerint együttműködő szaúdi vagy pakisztáni titkosügynökök munkájának tűnő irat részletesen foglalkozik a lengyelek Amerika-barát politikájával és Kwasniewski államfővel is.

Az irat megjegyzi, hogy a Nyugat-barát államfő mandátuma 2005-ben jár le. "Kérjük Allahot, hogy addig nyelje el őt a föld" - áll a dokumentumban.

Az irat szerint Lengyelországot súlyosan érintené az amerikaiak nyugati szövetségeseinek visszavonulása Irakból, mégsem valószínű, hogy a lengyelek is kivonulnának.

Nem Lengyelország a célpont

A fenyegető jelek ellenére a CIA szerint nem Lengyelország az al-Kaida első számú célpontja. A terroristák nehezen tudnak behatolni Lengyelországba, nincsenek szövetségeseik, kapcsolataik, nincs számottevő muzulmán kisebbség az országban - mondta el egy volt CIA-s egy lengyel napilapnak. A volt kém szerint Ausztrália vagy Nagy-Britannia sokkal valószínűbb célpont.