Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Merénylet készül az ideiglenes kirgiz elnök ellen?

2005.03.26. 15:22
Szombatra virradóra hárman haltak meg Kirgizisztán fővárosában a rendőrség és a fosztogatók között lezajlott összecsapásokban. Közben Aszkar Akajev megdöntött kirgiz elnök állítólag már Oroszországban van, utódjáról június 26-án döntenek a kirgiz választók. Értesülések szerint merényletet terveznek Kumanbek Bakijev, Kirgizisztán új, ideiglenes elnöke és kormányfője ellen, ezért programját megváltoztatták.

Lehetséges, hogy merényletet terveznek Kumanbek Bakijev, Kirgizisztán új, ideiglenes elnöke és kormányfője ellen - mondta szombaton közelebbről meg nem határozott értesülésekre hivatkozva Bakijev szóvivője.

Nem távolodnak Oroszországtól

Jelena Buldakova szóvivő szerint az értesülés nyomán megváltoztatták az ideiglenes államfő tervezett sajtóértekezletének helyszínét. Az eredetileg megjelölt helyszín a kormányhivatal épülete lett volna. A biztonságosabbnak vélt új helyszín az állambiztonsági szolgálat székháza.

Az új kirgiz vezetők nem szándékoznak eltávolodni Oroszországtól - jelentette ki Biskekben Bakijev. "Kapcsolataink Oroszországgal egyre csak fejlődni fognak, egyre jobbak lesznek" - hangoztatta. Szavai szerint az új kirgiz vezetőség "hálás lesz az orosz állam és az orosz üzleti élet képviselőinek, ha folytatják tevékenységüket Kirgizisztán területén".

Egyhangú döntés

A kirgiz parlament június 26-ra tűzte ki az elnökválasztást, amelyen a tömegtüntetések hatására elmenekült Aszkar Akajev államfő utódjáról dönthetnek a szavazók. A törvényhozók testülete vita nélkül, egyhangúlag fogadta el szombati ülésén a választási időpontra tett indítványt. Akajev csütörtökön hagyta el a közép-ázsiai országot, amikor az állítólagos választási csalások ellen tiltakozó ellenzéki tüntetők elfoglalták Biskekben a legfőbb államhatalmi szervek épületeit.

Halálos áldozatok

Hárman haltak meg szombatra virradóra Biskekben, Kirgizisztán fővárosában a rendőrség és a fosztogatók között lezajlott összecsapásokban - közölte egy ellenzéki vezető. Voltak összecsapások, fegyveres incidensek is, és ezekben három fosztogatót megöltek - mondta el Iszkander Samsijev, a Kirgizisztáni Ifjúsági Mozgalom vezetője. Ez a szervezet segít a rendőrségnek a rend helyreállításában.

A kirgiz belügyminisztérium elzárkózott a veszteségadatok közlésétől. A Rosszija orosz állami televízió biskeki tudósítója azt jelentette, hogy hatan haltak meg, és mintegy hatvanan megsebesültek az éjszakai összecsapásokban. Az éjszakai zavargásokat követően megnyugodott a helyzet, helyi idő szerint péntek éjféltől semmilyen jelentősebb incidenst nem regisztráltak a hatóságok - közölte egy rendőrségi szóvivő az Interfax szerint.


Klikk a képre!

Randalírozók és fosztogató fiatalok a csütörtöki ellenzéki hatalomátvételt követő második éjszakán is megkíséreltek erőszakkal behatolni üzletekbe és bankokba. A rendőrök a levegőbe lőttek, hogy elriasszák őket. A középületeket a nemzeti gárda őrzi. A hatalomátvételt követő első, péntekre virradó éjszakán a zavargásokban több embert megöltek, és több mint háromszázan szenvedtek sérüléseket.

Akajev állítólag Oroszországban van

Aszkar Akajev megdöntött kirgiz elnök az Interfax szerint Oroszországban van, ahová péntek éjjel érkezett Kazahsztánból. Az orosz hírügynökség jól tájékozott moszkvai forrásokra hivatkozott szombati jelentésében. A moszkvai kirgiz nagykövetség azt közölte, hogy nincs értesülése a megbuktatott elnök hollétéről, és az orosz külügyminisztérium elzárkózott a hír kommentálásától. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azt mondta, Moszkvának nem lenne kifogása, ha Akajev Oroszországba akarna menni.

Akajev hollétét változatlanul homály övezi, bár egy állítólag tőle származó pénteki nyilatkozat szerint csak ideiglenesen hagyta el Kirgizisztánt. Cáfolta, hogy lemondott volna, és alkotmányellenes államcsínynek minősítette az ellenzéki hatalomátvételt.

Akajev felesége, Mairam megerősítette, hogy férje elmenekült Biskekből, amikor a tüntetők megkezdték a kormányépület ostromát - írta a Rosszijszkaja Gazeta szombaton. Az orosz lap, amely nem tett említést arról, hogy az asszony hol tartózkodik, azt mondta, részletezés nélkül, hogy Akajev "az európai közösséggel létrejött egyezség értelmében" távozott Kirgizisztánból. "Mi biztonságban vagyunk, de az ország elpusztul" - mondta Akajev felesége.

Üzbegisztán kész együttműködni

Együttműködést kínált fel az új kirgiz vezetésnek Üzbegisztán, és a taskenti külügyminisztérium pénteken késő este nyilvánosára hozott nyilatkozatában óva intett a nemzetközi beavatkozástól és az erő bevetésétől.

Üzbegisztán álláspontja szerint a kirgíziai események nem véletlenszerűek, hanem a társadalmi és gazdasági bajok, az országban burjánzó korrupció miatti népharag és tiltakozás váltották ki azokat. Mindazonáltal Taskent arra ösztökélte Biskeket, hogy törvényes úton rendezze a válságos helyzetet.