Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Grúzia cáfolja, hogy kazettás bombákat vetett be

2008.09.02. 12:18
Határozottan cáfolta kedden a grúz védelmi minisztérium, hogy az Oroszországgal vívott háborúban a grúz hadsereg kazettás bombákat vetett be a polgári lakosság és polgári célpontok ellen. A Human Rights Watch (HRW) szerint egy támadásban 114 civil halt meg és ezrek sérültek meg.

A védelmi tárca közleménye úgy fogalmaz, hogy "az Oroszországgal lezajlott fegyveres konfliktus idején a grúz fél nem vetett be kazettás robbanóeszközöket a lakosság és polgári célpontok ellen sem Dél-Oszétiában, sem más régióban".

A minisztérium elismerte, hogy vannak M85 típusú kazettás robbanótöltettel felszerelt, 45 kilométeres hatótávolságú rakétái, de azokat kizárólag orosz haditechnika és egy Oroszországból Grúziába tartó orosz katonai gépkocsioszlop ellen vetette be.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jog szervezet hétfőn közölte, hogy a grúz védelmi minisztériumtól kapott hivatalos levélben Tbiliszi elismerte: M85 típusú kazettás robbanótölteteket vetett be a Dél-Oszétiát Oroszországgal összekötő Roki-alagútnál.

A szervezet szerint legalább 114 civil vesztette életét és ezrek sérültek meg négy településen ettől a fegyvertől. Félő, hogy a fel nem robbant töltetek további veszteséget okoznak, ezért a HRW azt kérte a grúz és az orosz katonai hatóságoktól, számoljanak be arról, pontosan milyen típusú kazettás robbanóeszközt használtak és hol.

A HRW szerint Oroszország is számos helyen dobott le kazettás bombákat a kaukázusi konfliktus során, de Moszkvában ezt cáfolták.

A kazettás bombákból 200-600 kisebb robbanólövedék szóródik szét egy futballpálya nagyságú területen. Harckocsik, repülőterek és élőerő megsemmisítésére szolgál. Először az Egyesült Államok vetette be Vietnamban, de a Szovjetunió és Izrael is használta. Májusban már több mint száz ország vállalta, hogy lemond e fegyverfajtáról, de Grúzia és Oroszország nincs köztük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!