Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Rendőröket ítéltek el a május 1-i Los Angeles-i zavargások miatt

2007.05.08. 16:30
A Los Angeles-i rendőrség egy vezetőjét lefokozták, 60 tagját pedig áthelyezték a május 1-jei zavargásokon tanúsított durva rendőri fellépés miatt.

A múlt heti Los Angeles-i május 1-i utcai zavargásokon sok tüntető, köztük több újságíró is megsérült, amikor a kivezényelt rendfenntartó erők 140 gumilövedéket lőttek ki, hogy feloszlassák a tömeget. A felvonuláson nagyrészt bevándorlók tüntettek jogaikért.

A McArthur parkban rendezett felvonulás a rendőrségi fellépésig békés mederben zajlott. A rendőrség állítása szerint a rendfenntartók azután lőttek a tömegbe, hogy provokátorok köveket és üvegpalackokat hajigáltak rendőrtisztekre.

A polgármester is vizsgálatot követelt. Antonio Villaraigosa "mélységes aggodalmát" fejezte ki az incidensről készült televíziós felvételek láttán. William Bratton rendőrfőnök belső vizsgálatot ígért a rendőrök ügyében, akik gumibottal és gumilövedékkel oszlatták fel a 25 ezres tüntető tömeget.

Az összetűzésbe több újságíró is belekeveredett. A helyi rádiós és televíziós újságírók szövetsége vizsgálatot követelt az ügyben. A szervezet elmondása szerint a riportereket a rendőrök lökdösték, illetve gumibottal ütlegelték, a felszerelésük pedig megrongálódott.

A rendőri brutalitás miatt indított vizsgálat után a Los Angeles-i rendőrség egy vezetőjét lefokozták, 60 tagját pedig áthelyezték.