Árpád
-2 °C
4 °C

Rendőröket ítéltek el a május 1-i Los Angeles-i zavargások miatt

2007.05.08. 16:30
A Los Angeles-i rendőrség egy vezetőjét lefokozták, 60 tagját pedig áthelyezték a május 1-jei zavargásokon tanúsított durva rendőri fellépés miatt.

A múlt heti Los Angeles-i május 1-i utcai zavargásokon sok tüntető, köztük több újságíró is megsérült, amikor a kivezényelt rendfenntartó erők 140 gumilövedéket lőttek ki, hogy feloszlassák a tömeget. A felvonuláson nagyrészt bevándorlók tüntettek jogaikért.

A McArthur parkban rendezett felvonulás a rendőrségi fellépésig békés mederben zajlott. A rendőrség állítása szerint a rendfenntartók azután lőttek a tömegbe, hogy provokátorok köveket és üvegpalackokat hajigáltak rendőrtisztekre.

A polgármester is vizsgálatot követelt. Antonio Villaraigosa "mélységes aggodalmát" fejezte ki az incidensről készült televíziós felvételek láttán. William Bratton rendőrfőnök belső vizsgálatot ígért a rendőrök ügyében, akik gumibottal és gumilövedékkel oszlatták fel a 25 ezres tüntető tömeget.

Az összetűzésbe több újságíró is belekeveredett. A helyi rádiós és televíziós újságírók szövetsége vizsgálatot követelt az ügyben. A szervezet elmondása szerint a riportereket a rendőrök lökdösték, illetve gumibottal ütlegelték, a felszerelésük pedig megrongálódott.

A rendőri brutalitás miatt indított vizsgálat után a Los Angeles-i rendőrség egy vezetőjét lefokozták, 60 tagját pedig áthelyezték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?