Viola
-5 °C
-2 °C

Rosszul élnek a Los Angeles-i holokauszt-túlélők

2006.07.05. 23:08
Hatszor annyi holokauszt-túlélő fordult segítségért Los Angelesben zsidó szociális szervezetekhez, mint amire számítottak, hogy benyújthassák Magyarországon kárpótlási igényüket. Egyes vélemények szerint a túlélők manapság jobban rászorulnak a segélyre, mint korábban, hiszen többségük már nem dolgozik, egészségi állapotuk megrendült. A kitöltendő űrlapok megfogalmazása a jogászok szerint is zavaros.

Közel háromszáz holokauszt-túlélő kért segítséget Los Angelesben zsidó szociális szervezetektől a magyarországi kárpótlási igény benyújtásához szükséges nyomtatványok kitöltéséhez a Los Angeles Times internetes kiadásának szerdai beszámolója szerint.

Az igénybenyújtás határideje július 31-én lejár, és a jelentkezők száma a napilap tudósítója szerint meglepte és megterhelte a Bet Tzedek jogi tanácsadó csoportot, amelynek külön fogadóórákat kellett kitűznie, hogy segítsen a bonyolult papírmunka elvégzésében. A csoport arra számított, hogy a tízezer Los Angeles-i holokauszt-túlélő közül csak 50 fordul segítségért hozzájuk a magyarországi kárpótlás ügyében, de ötször annyian jelentek meg.

A lapban ismertetett vélemények szerint a túlélők manapság jobban rászorulnak a segélyre, mint korábban. A német kormány, a svájci bankok, európai biztosítótársaságok ugyan dollármilliárdokat fizettek ki, de sok holokauszt-túlélő csak csekély összegben részesült vagy pedig kimaradt a kárpótlásból.

Az Egyesült Államokban élő 120 ezer holokauszt-túlélő egynegyede a becslések szerint a szövetségi szinten meghatározott szegénységi küszöb alatt tengődik, míg ez az arány más, 55 évnél idősebb amerikai zsidók körében csak 5 százalék egy 2003. évi tanulmány szerint. Mark Rothman, a Bet Tzedek egyik aktivistája a lapnak elmondta, hogy a túlélők többsége már nem dolgozik és megrendült egészségi állapotuk miatt is jobban rászorulnak a pénzre, mint valaha.

Nem éppen egy vagyon

A Los Angeles Times kitér rá, hogy azok részesülhetnek a kárpótlásban, akiknek hozzátartozója a magyar hatóságok politikai önkénye miatt vesztette életét. Az összeg nem éppen egy vagyon - jegyzi meg a cikk. A családtagok 1800 dollárt kapnak minden egyes szülőért és 900 dollárt minden egyes testvérért. A pénz azonban olyan időben érkezik, amikor más pénzalapok kimerülőben vannak, miközben a szükség növekszik - mondta a lapnak Michael Bazyler jogászprofesszor, aki könyvet írt a holokauszt kárpótlásról.

A lap beszámolója szerint a fogadóórákon az idős kérelmezők tétován azt számolgatják, hány űrlapot kell kitölteni hozzátartozóikért, a nyomtatványokon a kérdések pedig oldalakon át folytatódnak, olyan megfogalmazásban, amely még a jogászok szerint is zavaros.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!