Piroska
3 °C
3 °C

Tinédzserverő rendőr

2002.07.09. 13:06
Afroamerikai fiatalt ütlegelt egy fehér rendőrtiszt egy letartóztatás során Los Angelesben. Az esetről videofelvétel is készült: a rendőrt azonnal felfüggesztették.
A tizenhat éves afroamerikai fiú apját kisebb közlekedési vétség miatt állította meg a járőr. A fiú és a rendőr között vita robbant ki, a rendőr pedig a letartóztatás során bántálmazta a fiatalt szombat éjjel, Inglewoodban. Az esetről egy szomszédos hotelben tartózkodó turista készített felvételt, amelyen jól látszik, hogy a már megbilincselt fiút a rendőrautó csomagtartójára szorítják, majd Jeremy Morse rendőr ököllel álkapcson vágja.

"Nigger"

Az áldozat, Donovan Jackson tagadja, hogy ellenállt volna a letartóztatás során, és bántálmazta volna az egyik rendőrt. Jackson ügyvédje szerint védencét először a földre ültették, csak utána szedték fel onnan, majd bántalmazták. Hozzátette, a verés pedig rasszista indittatású volt, mert az egyik rendőr "niggernek" nevezte Jackson.

A fiú is támadt?

A megvádolt rendőr azt állítja, hogy a felvétel kezdete előtt a fiú rátámadt, és sérüléseket okozott a fején, a fülén és könyökén, amelyeket kórházban kellett ellátni. A szalagon valóban látszik, hogy a tiszt fülén levő vágásból folyik a vér. A rendőrség megkezdte az eset kivizsgálását.

Zavargások Los Angelesben

A televízióban bemutatott felvétel hatalmas felháborodást váltott ki országszerte, az emberjogi szervezetek és az afroamerikai közösségek pedig az 1991-es Rodney King-esethez hasonlítoták a történteket. Akkor négy fehér rendőr megállítota az ittasan és gyorsan hajtó afroamerikai férfi kocsiját, majd a földre tepert férfit perceken át ütötték, rugdosták. Bár erről az esetről is készültek felvételek, a rendőröket 1992-ben múlva felmentette a csak fehér tagokból álló esküdtszék. Pár nap múlva heves zavargások törtek ki Los Angeles etnikai kisebbségek lakta központi részén. A zavargások során 55 ember életét vesztette, kétezren megsérültek, tizenkétezret pedig letartóztatak. A városrész négy éjen át égett, az anyagi kár meghaladta az egymilliárd dollárt, és a rendet csak a Nemzeti Gárda egységeinek bevetésével sikerült helyreállítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!