Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tinédzserverő rendőr

2002.07.09. 13:06
Afroamerikai fiatalt ütlegelt egy fehér rendőrtiszt egy letartóztatás során Los Angelesben. Az esetről videofelvétel is készült: a rendőrt azonnal felfüggesztették.
A tizenhat éves afroamerikai fiú apját kisebb közlekedési vétség miatt állította meg a járőr. A fiú és a rendőr között vita robbant ki, a rendőr pedig a letartóztatás során bántálmazta a fiatalt szombat éjjel, Inglewoodban. Az esetről egy szomszédos hotelben tartózkodó turista készített felvételt, amelyen jól látszik, hogy a már megbilincselt fiút a rendőrautó csomagtartójára szorítják, majd Jeremy Morse rendőr ököllel álkapcson vágja.

"Nigger"

Az áldozat, Donovan Jackson tagadja, hogy ellenállt volna a letartóztatás során, és bántálmazta volna az egyik rendőrt. Jackson ügyvédje szerint védencét először a földre ültették, csak utána szedték fel onnan, majd bántalmazták. Hozzátette, a verés pedig rasszista indittatású volt, mert az egyik rendőr "niggernek" nevezte Jackson.

A fiú is támadt?

A megvádolt rendőr azt állítja, hogy a felvétel kezdete előtt a fiú rátámadt, és sérüléseket okozott a fején, a fülén és könyökén, amelyeket kórházban kellett ellátni. A szalagon valóban látszik, hogy a tiszt fülén levő vágásból folyik a vér. A rendőrség megkezdte az eset kivizsgálását.

Zavargások Los Angelesben

A televízióban bemutatott felvétel hatalmas felháborodást váltott ki országszerte, az emberjogi szervezetek és az afroamerikai közösségek pedig az 1991-es Rodney King-esethez hasonlítoták a történteket. Akkor négy fehér rendőr megállítota az ittasan és gyorsan hajtó afroamerikai férfi kocsiját, majd a földre tepert férfit perceken át ütötték, rugdosták. Bár erről az esetről is készültek felvételek, a rendőröket 1992-ben múlva felmentette a csak fehér tagokból álló esküdtszék. Pár nap múlva heves zavargások törtek ki Los Angeles etnikai kisebbségek lakta központi részén. A zavargások során 55 ember életét vesztette, kétezren megsérültek, tizenkétezret pedig letartóztatak. A városrész négy éjen át égett, az anyagi kár meghaladta az egymilliárd dollárt, és a rendet csak a Nemzeti Gárda egységeinek bevetésével sikerült helyreállítani.