Ágnes
-5 °C
2 °C

Oklahomában sem kímélik a feketéket

2002.07.11. 10:27
Beperli a helyi hatóságokat a Los Angelesben szombaton megvert 16 éves afroamerikai fiatal. A közvélemény megnyugtatása érdekében az amerikai igazságügy miniszter is helyszínre küldte megbízottját, hogy segítse a nyomozást. Oklahomában is feketét vertek a fehér zsaruk, és ezt is videóra vették.
Pert indít a hatóságok ellen Donovan Jackson, az a 16 éves fekete fiú, akit szombaton bántalmaztak a rendőrök Los Angelesben, Inglewoodban. Az incidensről készült felvételen jól látható, hogy a fehér rendőr ököllel arcon vágja a már megbilincselt, a rendőrautó csomagtartójára szorított Jacksont. A család pert indított, mert állításuk szerint a fiút egy lánccal is fojtogatták, és az autót vezető apát is megverték.

Hétszámjegyű ügy

Jackson ügyvédje szerint emellett a fiú "olyan betegségben szenved, ami lassítja a hallás útján szerzett információk feldolgozását" , ezért lassan reagál a felszólításokra. Szerinte ezért hitték azt a rendőrök, hogy Jackson ellenállt. Hozzátette, hogy az eset után fiatal fiú szájsebészeti kezelésre szorult, az apa pedig bordasérüléseket szenvedett. Az ügyvéd még nem közölte, hogy mekkora összegre perlik a hatóságokat, de szerinte "ez egy hétszámjegyű ügy".

Felfüggesztett rendőr

A világszerte átvett videófelvétel hatalmas felháborodást váltott ki. Jeremy Morse rendőrt az eset után felfüggesztették, három társa ellen pedig vizsgálat indult. John Ashcroft igazságügy miniszter pedig emberjogi tanácsadóját küldte a helyszínre az eset alapos kivizsgálása érdekében. Az ütlegelő rendőr elismerte, hogy valóban bántotta a fiút, amit azzal indokolt, hogy a felvétel kezdete előtt a fiú rátámadt. A felvételeken valóban látszik, hogy Morse vérzik, de az nem tisztázott, hogy mikor szerezte sérüléseit.

Oklahomában is vertek

Hasonló eset történt Oklahoma Cityben hétfőn, amiről ugyancsak videofelvétel készült. Itt két fehér rendőr ugyancsak egy afroamerikait bántalmazott a letartóztatás során. A marihuána rejtegetésével gyanúsított férfit felszólították, hogy feküdjön a földre. Amikor ezt megtagadta, a rendőrök taktikai botjukkal huszonhétszer ütötték meg, és bors spray-vel is lefújták. Oklahoma rendőrfőnöke helyesnek nevezte rendőrei eljárását.

Rasszista felhangok

A két eset után több polgárjogi szervezet is az inglewoodi városháza elé vonult, hogy tiltakozzanak a rendőri brutalitás ellen. Azt is követelték, hogy a rendőr munkaviszonyát szüntessék meg, és állítsák bíróság elé. Jackson ügyvédje azt állítja, hogy az incidens rasszista indíttatású volt, mert az egyik rendőr "niggernek" nevezte védencét. A szervezetek és az afroamerikai közösség szoros párhuzamot lát a két mostani, és az 1991-es Rodney King esete között. Akkor négy fehér rendőr több percen át vert és rugdosott egy már földön fekvő afroamerikai férfit, akit pár perccel korábban húztak ki autójából egy ellenőrzés során. A rendőrök ellen eljárás indult, de a csupa fehérekből álló bíróság ejtette a vádakat. Pár nap múlva Los Angeles történetének egyik legsúlyosabb zavargása tört ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!