Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Több száz muzulmánt tartóztattak le Kaliforniában

2002.12.19. 10:31
Legalább ötszáz iráni és más muzulmán bevándorlót vettek őrizetbe a dél-kaliforniai bevándorlási hivatal munkatársai a terror-ellenes törvények alapján. Emberjogi szervezetek szerint az intézkedés a II. világháborús kaliforniai internálásokra emlékeztet.
A muszlim szervezetek szerint legalább 500, többségében iráni embert vettek őrizetbe a Los Angeles-i bevándorlási hivatal munkatársai a terrorista-ellenes törvények alapján. A szeptember 11-i események után hozott törvények szerint minden 16 évnél idősebb, állandó tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, iráni, iraki, szíriai, líbiai, szudáni vagy szíriai származású férfinak legkésőbb december 16-ig kellett regisztráltatnia magát. Január 10-ig az Afganisztánból , Libanonból, Eritreából, Észak-Koreából, Szomáliából, Tunéziából, az Egyesült Arab Emirátusokból, és a Jemenből érkezetteknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat.

Nincs pontos szám

A bevándorlási hivatal (INS) eddig hozta nyilvánosságra a letartóztatottak számát. Az INS közlése szerint az őrizetbe vettek mind megsértették a vízumtörvényeket, vagy egyéb kihágásokat követtek el. A Reuters hírügynökség szerint az államban őrizetbe vettek száma akár az ezret is elérheti.

Tüntetések L.A.-ben

Kaliforniában mintegy 600 ezer iráni ember él, többségük az 1979 iszlám forradalom után érkezett. A letartóztatásokat tüntetések követték Los Angelesben, rengeteg iráni-amerikai táblákat és zászlókat lengetve vonult utcára. A transzparenseken "Mi jöhet még? Koncentrációs táborok?" és "Engedjék szabadon apáinkat, férjeinket, testvéreinket" feliratok voltak láthatók. Mások azt is kifogásolták, hogy a pont a hatóságokkal együttműködőket tartóztatták le, még a potenciális terroristák várhatóan nem jelentkeztek az irodákban, jelentette a BBC.

Koncentrációs táborok Kaliforniában

Ramona Ripston, az egyik dél-kaliforniai emberjogi szervezet vezetője szerint a hatóságok jelenlegi lépése kísértetiesen hasonlít arra, mint amit a II. világháború alatt tettek. Akkor a hatóságok 92785 kaliforniai japán-amerikait, országosan 120313 japán származású állampolgárt tartóztattak le és zártak táborokba. Többségük 2-7 hónapot töltött ideiglenes gyűjtőtáborban, mielőtt az állandó táborokba zárták őket.