Szilvia
5 °C
16 °C

Több száz muzulmánt tartóztattak le Kaliforniában

2002.12.19. 10:31
Legalább ötszáz iráni és más muzulmán bevándorlót vettek őrizetbe a dél-kaliforniai bevándorlási hivatal munkatársai a terror-ellenes törvények alapján. Emberjogi szervezetek szerint az intézkedés a II. világháborús kaliforniai internálásokra emlékeztet.
A muszlim szervezetek szerint legalább 500, többségében iráni embert vettek őrizetbe a Los Angeles-i bevándorlási hivatal munkatársai a terrorista-ellenes törvények alapján. A szeptember 11-i események után hozott törvények szerint minden 16 évnél idősebb, állandó tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, iráni, iraki, szíriai, líbiai, szudáni vagy szíriai származású férfinak legkésőbb december 16-ig kellett regisztráltatnia magát. Január 10-ig az Afganisztánból , Libanonból, Eritreából, Észak-Koreából, Szomáliából, Tunéziából, az Egyesült Arab Emirátusokból, és a Jemenből érkezetteknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat.

Nincs pontos szám

A bevándorlási hivatal (INS) eddig hozta nyilvánosságra a letartóztatottak számát. Az INS közlése szerint az őrizetbe vettek mind megsértették a vízumtörvényeket, vagy egyéb kihágásokat követtek el. A Reuters hírügynökség szerint az államban őrizetbe vettek száma akár az ezret is elérheti.

Tüntetések L.A.-ben

Kaliforniában mintegy 600 ezer iráni ember él, többségük az 1979 iszlám forradalom után érkezett. A letartóztatásokat tüntetések követték Los Angelesben, rengeteg iráni-amerikai táblákat és zászlókat lengetve vonult utcára. A transzparenseken "Mi jöhet még? Koncentrációs táborok?" és "Engedjék szabadon apáinkat, férjeinket, testvéreinket" feliratok voltak láthatók. Mások azt is kifogásolták, hogy a pont a hatóságokkal együttműködőket tartóztatták le, még a potenciális terroristák várhatóan nem jelentkeztek az irodákban, jelentette a BBC.

Koncentrációs táborok Kaliforniában

Ramona Ripston, az egyik dél-kaliforniai emberjogi szervezet vezetője szerint a hatóságok jelenlegi lépése kísértetiesen hasonlít arra, mint amit a II. világháború alatt tettek. Akkor a hatóságok 92785 kaliforniai japán-amerikait, országosan 120313 japán származású állampolgárt tartóztattak le és zártak táborokba. Többségük 2-7 hónapot töltött ideiglenes gyűjtőtáborban, mielőtt az állandó táborokba zárták őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?