Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Súlyos vereség vár a Munkáspártra

2006.05.04. 14:59
Drámaian romlott a Munkáspárt megítélése az elmúlt napok amúgy nem túl jelentős belpolitikai botrányai miatt. A csütörtöki helyhatósági választásokon a liberális demokraták 2004-hez hasonlóan megelőzhetik a kormánypártot.

A vártnál nagyobb vereséget szenvedhet a csütörtöki helyhatósági választásokon a brit Munkáspárt, írja a Guardian. A párt belső felmérései négyszáz képviselői hely és tizenhat helyi önkormányzat elvesztését jósolják. Az utolsó nyilvános felmérésekhez képesti drámai visszaesést az elmúlt napok belpolitikai botrányainak tulajdonítják.

A brit bulvársajtó napok óta John Prescott miniszterelnök-helyettes csalfaságával foglalkozik, miután szeretője kitálalta a zaftos részleteket. Prescott amúgy maga robbantotta ki a történetet beismerésével. Vallomása szerint két évig csalta nejét 43 éves titkárnőjével, de kapcsolatuk "egy ideje véget ért".

Blair Prescott botrányát magánügynek minősítette. Komolyabb gondjai voltak Charles Clarke belügyminiszternek. Mint kiderült, a brit hatóságok börtönbüntetésük letöltése után egyszerűen szabadon engedték az országban a külföldi bűnözőket. Mint az Economist írja, arról lehet vitatkozni, hogy alapesetben normális dolog-e kitoloncolni a büntetésüket már letöltötteket, de a kormányzat kemény rendvédelmi programjának része volt a kitoloncolás ígérete.

A brit sajtó értesülései szerint mintegy ezer büntetését letöltött külföldit engedtek szabadon kitoloncolás nélkül, közülük a hatóságok csütörtöki közlése szerint csupán 38 hollétéről nem tudnak.

A negatív nyilvánosság mégis brutális rombolást végzett. A Londonban hagyományosan erős Munkáspárt a kerületek felében kisebbségbe kerülhet. Az elvándorló munkáspárti szavazók nagy része a lierális demokratákhoz állhat át, akik így második helyre zárkózhatnak fel a konzervatívok mögé, írja a Guardian.

A legutóbbi, 2004-es önkormányzati választásokon is ebben a sorrendben végeztek a pártok, azaz a Munkáspárt tovább gyengül helyi szinten.

A Munkáspárt saját felmérése szerint támogatóinak egy kimutatható hányada a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Pártra (BNP) adhatja szavazatát. A kihívásra Gordon Brown reagált, aki pár hónapja már kísérletet tett e nemzeti érzelmek felkorbácsolására. Ahogy akkor, úgy szerdán is megpróbálta kitépni a nacionalisták kezéből a brit zászlót. "A BNP-nek nem lenne szabad sajátjaként kezelni a brit nemzeti lobogót. Az a brit nemzet zászlaja, és amikor a brit emberek látják, a befogadást, a fairséget látják. Szembe kell szálnunk a BNP rasszizmusával" - mondta.

A csütörtöki választásokon az angol helyhatósági képviselői helyek csaknem negyedére, a 19 579 helyből 4361 helyre választanak képviselőt. Összesen 176 helyi önkormányzatot választanak újra, köztük London összes kerületi tanácsát.