Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Terroristagyanús férfi kérhet menedékjogot Szlovákiában

2007.06.08. 14:22
Akár menedékjogot is kérhet a jövő héten egy terrorgyanúval fogva tartott arab férfi Szlovákiában. Musztafa Labszi kiadatását hétfőig kérhetik az algériai hatóságok, ha nem teszik, a szlovákoknak szabadon kell engedniük. De ha kérik se biztos, hogy Szlovákia kiadja, mivel Algériában akár ki is végezhetik.

Hétfőn szabadon kell engednie a szlovák hatóságoknak az al-Kaida-tagsággal vádolt Musztafa Labszit, ha addig az algériai hatóságok nem kezdeményezik a kiadatását, jelentette be a szlovák igazságügyi minisztérium. Labszit, aki a szakértők szerint végrehajtója, legfeljebb szervezője volt a terrortámadásoknak, május 4-én vették őrizetbe.

Mivel Labszi felesége és fia is Szlovákiában él, akár menedékjogot is kérhet az országban. Ha ezt nem teszik meg, a szlovák hatóságok kiutasíthatják az országból származási országába.

Viszont Labszi esetében azt sem egyszerű eldönteni, hogy honnan származik. Az algériai születésű férfi hosszú évekig Franciaországban élt, 1966-ban itt ítélték el terrorcselekmények miatt. Az algériai kiutasítás ellen szól, hogy Labszit itt akár ki is végezhetik, de szinte bizonyos, hogy megkínozzák.

Labszi ügyét az Amnesty International is felkarolta, a Sme című szlovák napilap értesülései szerint pedig neve több internetes oldalon is a jogtalanul fogva tartottak névsorában szerepel. A lap értesülései szerint szlovák állampolgárságú feleségét az Egyesült Királyság titkosszolgálata "lelkileg megkínozta," s a nő ennek következményeit máig is szenvedi.