Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Bin Laden megint meghalt

2002.09.13. 09:56
Bin Laden vagy meghalt, vagy életben van - közölte az al-Kaida hivatalos oldala. Az ellentmondásos írás szerint egy közeli bizalmasa a terroristavezér halálhírét kelti, egy másik utalás szerint azonban makkegészséges a szaúdi milliomos.
"A dzsihád Oszama bin Laden halála esetén is folytatódik" - olvasható az al-Kaida "hivatalos" honlapján. Az n-tv jelentése szerint a http://66.197.181.234/index.php internetes cím alatt tették közre Abu Jafar el Kuwaiti, bin Laden egyik bizalmasának nyilatkozatát, miszerint a vezető 2001 decemberében a Tora Bora barlangrendszer bombázásakor életét vesztette.

Kétséges

A hír valóságtartalmát nehéz ellenőrizni. A jelentés szerint két izraeli szakember Reuven Paz és Eli Hacohen "megbízhatónak, és valódinak" találták az internetes honlapot. Ők folyamatosan figyelték az oldalt, és mint elmondták, azt mindig új címen lehetett megtalálni. A honlap egy amerikai szerveren fut. Több szakértő szerint kétséges, hogy a site valóban az al-Kaida honlapja lenne.

Két nappal a támadások előtt távozott

Zavart keltő az oldal egyik irónikus megjegyzése. "Amerikát és az iszlám minden ellenségét meg kell szégyeníteni. Ha a bin Laden bunkerében bújkáló 'Oszama al Adani' halott, akkor tudnotok kell, hogy Oszama bin Laden, aki két nappal a támadások előtt elhagyta Tora Borát, makkegészséges" - áll a honlapon.

A "Jihad Online" című, iszlám szélsőségesek szerkesztette honlap cáfolta bin Laden halálhírét. Közlésük szerin nem bin Laden, hanem az al-Kaida honlapján is megemlített Oszama al Adani vesztette életét a támadások során.

Tavaly november 30-án indítottak amerikai csapatok majdnem egy hónapos támadást a Tora Bora barlangrendszer ellen, ahol feltételezéseik szerint akkor bin Laden tartózkodott. Már korábban is keringtek arról hírek, hogy a terroristavezér ezekben a bombázásokban életét vesztette, de bizonyítékot eddig senki nem tudott szolgáltatni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!