Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Bin Laden végakarata?

2002.10.28. 14:04
Az Al-Majallah arab újság vasárnap közölte a hírhedt terroristavezér állítólagos végakaratát. Eközben egy kandahári kormányzó bejelentette, tudomása szerint bin Laden és Omar mollah Dél-Afganisztánban rejtőzködik.
A testamentumban bin Laden muzulmán vezetőket vádol azzal, hogy cserbenhagyták. A 2001 december 14-i dátumot viselő, írógéppel írt dokumentumban bin Laden kifejti, az amerikai támadások idején őt, és tálib testvéreit magukra hagyták a muzulmán vezetők. A szövegből nem derül ki, hogy a terrorista vezér konkrétan kikre gondol, de mint fogalmaz: "Az árulás nélkül ma más lenne a helyzet, és az eredmény is."

Az állítólagos végrendeletet az Al-Majallah londoni kiadású szaúdi lap hozta nyilvánosságra. Az újság főszerkesztője az AP-nek elmondta, egyéb forrásokból is leellenőrizték az irat eredetiségét. "Ha nem szereztünk volna bizonyosságot a dokumentum eredetiségéről, nem hoztuk volna nyilvánnosságra." - nyilatkozta a főszerkesztő, aki személy szerint nem tudja, hogy bin Laden él-e még.

Talán Dél-Afganisztánban?

Kandahár tartomány kormányzója a Hamsahri című iráni lapnak elmondta, tudomása szerint bin Laden és Omar mollah Dél-Afganisztánban bújkál. A kormányzó szerint az új afgán kormány "meggyőző bizonyítékokkal" rendelkezik erről. Többet azonban nem akart elárulni, mivel állítása szerint már zajlik egy titkos akció elfogásukra, s minden általa felfedett részlet csak rontaná az afgán alakulatok esélyeit. Gul Agha úgy vélekedett, hogy bin Laden és Omar molla már nem jelent veszélyt Afganisztánra nézve, mert a helyi lakosok már megismerték igazi arcukat, s ezért senki sem siet a segítségükre - tudósított az MTI.

Családi útlevelek

Pakisztáni források szerint a helyi rendőrök bin Laden családtagjainak útleveleire leltek rá egy vizsgálat során. Az esetről csak annyit tudni, hogy a megtalált dokumentumokat az illetékesek átküldték az FBI-nak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!