Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Bin Laden megfenyegette a fél világot

2002.11.13. 10:54
Az Egyesült Államok mellett Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Kanadát, Ausztráliát és Olaszországot név szerint is megfenyegette Oszama bin Laden terroristavezér az al-Dzsazíra televízióban kedd este lejátszott hangüzenetében.
Az utolsó egyértelmű bizonyítékot egy 2001 novemberi videofelvétel szolgáltatta arra vonatkozóan, hogy a terroristavezér életben van. Ezeken a képsorokon Bin Ladent katonai vezetői körében látni, amint épp ebédel. Az amerikai titkosszolgálatoknak az afganisztáni Tora Bora barlangrendszer bombázása óta nem sikerült Bin Laden nyomára bukkannia. Egyes híresztelések szerint a terroristavezér életét vesztette a támadásokban, de ezeket a híreket eddig senkinek sem sikerült egyértelműen megerősíteni. A mostani hangfelvétel átvizsgálása után szakértők úgy nyilatkoztak, bár a hang egyértelműen Bin Ladené, azt még nem lehet megállapítani, hogy a felvétel eredeti, vagy számítógéppel szerkesztették egybe. Emiatt külügyi illetékesek úgy nyilatkoztak, egyelőre nincsenek meggyőződve arról, hogy a terroristavezér él-e.

Bush a század fáraója

A keddi felvételen az al-Kaida terrorszervezet vezetője méltatta egyebek között a muzulmán szélsőségesek által Kuvaitban, a jemeni partok mentén, Dzserba szigetén, illetve Bali szigetén elkövetett véres merényleteket, valamint a múlt havi moszkvai túszszedő akciót. Friss terrorakciókkal fenyegette meg Washingtont és szövetségeseit, név szerint megemlítve Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Kanadát, Ausztráliát és Olaszországot. A terroristavezér emellett az amerikai vezetést mészárosok bandájának nevezve.

Megismételte azt a véleményét, hogy az amerikaiak és partnereik üldözik és gyilkolják a muzulmánokat a palesztin területeken és más térségekben, és a terrorakciók csupán erre adott válaszoknak tekintendők. George Bush amerikai elnököt a hang a század fáraójának nevezi, de név szerint bírálja - az Irak elleni korábbi hadműveletekért - Dick Cheney alelnököt és Colin Powell külügyminisztert, illetve - "vietnami mészáros"-ként - Donald Rumsfeld védelmi minisztert. Ausztráliát a timori függetlenség - a muzulmán Indonéziából való kiszakadás - támogatásért az állítólagos bin Laden külön is megrótta.

Bali szigetén októberben 180-an haltak meg egy üdülőhelyen elkövetett merényletben. Jordániában október 28-án lelőttek egy vezető amerikai külgazdasági tisztviselőt. Kuvaitban, ugyancsak a múlt hónapban, gyakorlatozó amerikai tengerészgyalogosokat támadtak meg, egy katona meghalt. Október 6-án Jemenben megtámadták a Limburg francia olajszállító hajót. Egy moszkvai színházban 128 túsz életébe került a csecsen fegyveresek által végrehajtott terrorakció lezárása - emlékeztetnek a hírügynökségek. Felemlegetett a hang két korábbi - a németek elleni dzserbai, illetve a franciákat ért karacsi - támadást is.

Ausztrália első nyilatkozatában visszautasította a fenyegetést. "Az ilyen gyújtó hangvételű megnyilatkozások csak megerősítenek minket a terrorizmus felszámolására irányuló szándékainkban." - nyilatkozta Alexander Downer külügyminiszter.