Árpád
-2 °C
3 °C

Bin Laden megfenyegette a fél világot

2002.11.13. 10:54
Az Egyesült Államok mellett Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Kanadát, Ausztráliát és Olaszországot név szerint is megfenyegette Oszama bin Laden terroristavezér az al-Dzsazíra televízióban kedd este lejátszott hangüzenetében.
Az utolsó egyértelmű bizonyítékot egy 2001 novemberi videofelvétel szolgáltatta arra vonatkozóan, hogy a terroristavezér életben van. Ezeken a képsorokon Bin Ladent katonai vezetői körében látni, amint épp ebédel. Az amerikai titkosszolgálatoknak az afganisztáni Tora Bora barlangrendszer bombázása óta nem sikerült Bin Laden nyomára bukkannia. Egyes híresztelések szerint a terroristavezér életét vesztette a támadásokban, de ezeket a híreket eddig senkinek sem sikerült egyértelműen megerősíteni. A mostani hangfelvétel átvizsgálása után szakértők úgy nyilatkoztak, bár a hang egyértelműen Bin Ladené, azt még nem lehet megállapítani, hogy a felvétel eredeti, vagy számítógéppel szerkesztették egybe. Emiatt külügyi illetékesek úgy nyilatkoztak, egyelőre nincsenek meggyőződve arról, hogy a terroristavezér él-e.

Bush a század fáraója

A keddi felvételen az al-Kaida terrorszervezet vezetője méltatta egyebek között a muzulmán szélsőségesek által Kuvaitban, a jemeni partok mentén, Dzserba szigetén, illetve Bali szigetén elkövetett véres merényleteket, valamint a múlt havi moszkvai túszszedő akciót. Friss terrorakciókkal fenyegette meg Washingtont és szövetségeseit, név szerint megemlítve Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Kanadát, Ausztráliát és Olaszországot. A terroristavezér emellett az amerikai vezetést mészárosok bandájának nevezve.

Megismételte azt a véleményét, hogy az amerikaiak és partnereik üldözik és gyilkolják a muzulmánokat a palesztin területeken és más térségekben, és a terrorakciók csupán erre adott válaszoknak tekintendők. George Bush amerikai elnököt a hang a század fáraójának nevezi, de név szerint bírálja - az Irak elleni korábbi hadműveletekért - Dick Cheney alelnököt és Colin Powell külügyminisztert, illetve - "vietnami mészáros"-ként - Donald Rumsfeld védelmi minisztert. Ausztráliát a timori függetlenség - a muzulmán Indonéziából való kiszakadás - támogatásért az állítólagos bin Laden külön is megrótta.

Bali szigetén októberben 180-an haltak meg egy üdülőhelyen elkövetett merényletben. Jordániában október 28-án lelőttek egy vezető amerikai külgazdasági tisztviselőt. Kuvaitban, ugyancsak a múlt hónapban, gyakorlatozó amerikai tengerészgyalogosokat támadtak meg, egy katona meghalt. Október 6-án Jemenben megtámadták a Limburg francia olajszállító hajót. Egy moszkvai színházban 128 túsz életébe került a csecsen fegyveresek által végrehajtott terrorakció lezárása - emlékeztetnek a hírügynökségek. Felemlegetett a hang két korábbi - a németek elleni dzserbai, illetve a franciákat ért karacsi - támadást is.

Ausztrália első nyilatkozatában visszautasította a fenyegetést. "Az ilyen gyújtó hangvételű megnyilatkozások csak megerősítenek minket a terrorizmus felszámolására irányuló szándékainkban." - nyilatkozta Alexander Downer külügyminiszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?