Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Bin Laden elfogását jósolják

2004.09.06. 10:24
A legfrissebb hírszerzési adatok alapján közel kerültek Oszama bin Laden elfogásához, állítja az amerikai külügyminisztérium terrorelhárítási koordinátora. Joseph Cofer Black nem közölt konkrét részleteket, kijelentése akár kampánycélzatú is lehet.
Közel kerültek Oszama bin Laden és társai elfogásához az amerikaiak és szövetségeseik, jelentette ki egy vasárnapi tévényilatkozatában az amerikai hírszerzés egyik magas rangú tisztviselője. "Ha [bin Ladennek] van órája, jobban teszi, ha ránéz, mert az idő ketyeg" - mondta Joseph Cofer Black, az amerikai külügyminisztérium terrorelhárítási koordinátora.

Meglepné, de nem rázná meg

Black szerint az elmúlt két hónapban konkrét előrelépések történtek az al-Kaida-vezér elfogására tett kísérletekben. Bár részleteken nem kívánt közölni, mint mondta, "meglepné, de nem sokkolná", ha egyik reggel arra ébredne, hogy a terroristavezért elfogták.

Black a pakisztáni illetékesekkel folytatott tárgyalásai után nyilatkozott a Geo nevű magántévé-hálózatnak. Az AP a tárgyalásokról szerzett értesülései szerint a pakisztáni hatóságok több segítséget, helikoptereket és kémrepülőket kértek az amerikaiaktól a terrorellenes harcukhoz.

Jelentős sikerek

"Pozitív visszajelzéseket kaptunk az amerikaiaktól" - nyilatkozta a hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő pakisztáni illetékes. A pakisztáni hadsereg hetvenezres alakulatot irányított a pakisztáni-afgán határ térségébe, ahol a feltételezések szerint bin Laden és legfőbb segítői bujkálnak.

A hírügynökség értesülései szerint Black Ahmed Kaflan Gajláni és Mohamed Naim Nor Kán elfogására alapozza optimizmusát. Utóbbi az al-Kaida kommunikációs hállózatáért felelt, elfogása emelt szintű terrorfigyelmeztetések kiadásához vezetett. A Kán elfogásáról szóló hírek kiszivárogtatása miatt ugyanakkor több brit és pakisztáni kritika is érte az amerikai titkosszolgálatokat, mondván az információ ismeretében több megfigyelt terrorista is menekülőre foghatta.

Könnyen elképzelhető ugyanakkor, hogy Black kijelentése inkább belpolitikai jelentőségű. Bush választási kampányának mindenesetre jót tenne az első számú közellenség, bin Laden elfogása.  • Vennék
  • Hírek