Szilárda
0 °C
6 °C

Rendkívüli biztonsági intézkedések a laekeni EU-csúcs miatt

2001.12.14. 12:53
A belga főváros északi peremvidékén elterülő laekeni királyi kastélyban zajlik az Európai Unió állam- és kormányfőinek év végi csúcsértekezlete. Az alkalomra rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.
A belga rendezők a göteborgi csúcs és a genovai G7-csúcsot kísérő erőszakos tüntetésekből azt a tanulságot vonták le, hogy a tervezett biztonsági intézkedéseket meg kell kettőzni. Ezért választották valamelyik központi fekvésű épület helyett a laekeni királyi palotát, amely tulajdonképpen a királyi család rezidenciája, mert a király hivatali épülete a szövetségi parlamenttel szemben elterülő impozáns, klasszicista épület.

A királyoknak menni kell, amíg a polgárok tárgyalnak

A hétvégi három napra kiköltöztették a laekeni palotából II. Albert királyt és Paola királynét, az első gyermekükkel nemrég berendezkedett trónörökös párt, Fülöp herceget és Matildot, valamint Astrid királyi hercegnőt és családját, hogy a csúccsal járó nagy mozgás ne zavarja őket. Szállodába költözött ezekre a napokra Freddy Thielemans brüsszeli polgármester, aki már a hét elején elmondta néhány újságban, hogy szinte belebetegedett a biztonsági intézkedések szervezésébe, főleg a tüntetések lebonyolításába. Ezért a döntő napokra inkább szállodába ment, hogy az állandó telefon- és személyes forgalom ne dúlja fel a családja életét.

Se mozi, se ezüstös gömbök

A hajdan volt kis tavak környékén épült és ezekről flamandul tavaknak nevezett városkát, Laekent, amely idők folyamán a főváros része lett, e három napra hermetikusan lezárták minden forgalom elől. Nem működik a hatalmas mozicentrum, a Kinepolis, a mellette elterülő vigalmi negyed sok vendéglője, trópusi vízi paradicsoma, a Mini-Europa kiállítás, nem látogathatják a főváros jelképét, az 1958-as világkiállításra készült hatalmas Atomium ezüstös gömbjeit sem. Az ide közlekedő villamosok és autóbuszok sem közelítik meg e három nap alatt a vigalmi negyedet, szokásos végállomásuk előtt három megállóval leállítják őket.

Az első teherpróba, az európai szakszervezeti szövetség 80 ezres nagy tüntetése csütörtökön békésen, fegyelmezetten lezajlott. Pénteken a civil szervezetek tarkabarka serege következik, köztük a globalizáció elleni harc élcsapata, az Attac. A belga rendőrség többszörös kordonnal körülvette a csúcs helyszínét, a tüntetést is csak tisztes távolban tarthatják.