Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Tévedésből bombázták az afgán lakodalmat

2002.07.02. 11:45
Valószínűleg egy eltévedt bomba csapódott egy afgán esküvőn az örömében lövöldöző násznépre. Az amerikaiak azt állítják, hogy egy légvédelmi állást támadtak, az esküvőről nem tudtak.
Tényfeltáró csoportot küldenek Afganisztánba az amerikaiak, miután hétfőn az Egyesült Államok légiereje valószínűleg tévedésből egy lakodalmat bombázott. A halottak száma legalább harminc, de egyes jelentések szerint akár százötven is lehet. A tragédia Dehrawad faluban, Kabultól 400 kilométerre dél-nyugatra történt. Az amerikaiak négy sérültet légi úton szállítottak kórházba. A támadott térséget a korábbi tálib vezetők, köztük Omar molla otthonaként tartották számon.

Eltévedt bomba

Az amerikai hadsereg azt elismerte, hogy hét, csaknem egytonnás, lézervezérlésű bombát oldott ki egy B-52-es bombázó az Uruzgan tartomány feletti hadművelet során. A repülő sikeresen megsemmisített egy légvédelmi állást. Ugyanakkor azt beismerték az amerikaiak, hogy legalább egy bomba eltévesztette a célt, de azt nem tudják, hogy hova csapódott. A hadműveletben még részt vett legalább egy AC-130-as csatarepülőgép gép is, így esetleg más területeken is lehetnek sebesültek.

Légelhárításnak vélték a díszlövéseket

Jelentések szerint az amerikaiak összetévesztették az örömükben lövöldözőket egy tüzelő légvédelmi állással. Ugyanakkor egy washingtoni katonai szóvivő szerint légelhárító lövedékeket lőttek ki a térségben felderítő hadművelet végző gépükre. Afganisztáni szóvivőjük megerősítette ezt, szerinte a gép az elmúlt hónap legerősebb légvédelmi tűzébe keveredett. Hozzátette, hogy ők semmit sem tudnak az esküvőről.

Amerikai hibák

Az amerikai erők már több téves támadást hajtottak végre az afganisztáni hadműveletek során. Tavaly októberben egy bomba Kabul lakónegyedére hullott egy reptéren álló helikopter helyett. Decemberben Hamid Karzai afgán vezető beiktatására siető törzsi vezetők konvoját semmisítették meg amerikai bombázók. Januárban egy falut tettek a földdel egyenlővé egy tálib erődítmény helyett. Áprilisban pedig négy kanadai katona vesztette életét, amikor az amerikai gépek gyakorlatozás közben elvétették a célpontokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!