Ágnes
-5 °C
2 °C

Polgár fia a nácivadászt vádolja apja haláláért

2006.07.14. 11:31
A háborús bűnökkel vádolt, nemrég meghalt melbourne-i Polgár Lajos fia szerint a háborús bűnösök után nyomozó izraeli Efraim Zuroff üldözte halálba édesapját. A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője csalódott, hogy Polgár Lajos meghalt, így nem felelhet tetteiért bíróság előtt.

Lou Polgár, akinek magyar zsármazású édesapja, Polgár Lajos a múlt hét végén halt meg, úgy véli, Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője a halálba üldözte édesapját, írja a The Australian. Zuroff néhány nappal halála után „ördögi embernek” nevezte Polgár Lajost.

„Szerintem ez az ember k*szott gyáva és hazudik” – fogalmazott Lou Polgár. „Hány palesztint és arabot öltek meg ezek a korcsok (izraeliek) 1939 óta?”

Zuroff a hírre reagálva elmondta, hogy csalódott, hogy Polgár azelőtt elhunyt „mielőtt bíróság előtt felelhetett volna tetteiért”. Az emberek nem tanultak semmit, mondta. „Lou Polgár véleménye antiszemita érzelmeket tükröz, ami valójában nem meglepő, ha belegondolunk, mit tett az édesapja a háború alatt” – fogalmazott Zuroff. „Különösen szomorú, hogy a gyűlöletet továbbadják generációról generációra.”

Lou Polgár a The Australian című lapnak adott nyilatkozatában tagadta, hogy antiszemita lenne, azzal érvelt, hogy több zsidó is részt vesz majd apja jövő heti temetésén.

A Babszem Jankó közben

Lou Polgár, aki édesapjával a Melbourne keleti részén található Ferntree Gully kerületben él, elmondta, hogy a Babszem Jankó című filmet nézte a családi nappaliban, mikor észrevette, hogy semmi mozgolódást nem hall a fürdőszobából, ahol édesapja éppen fürdött. „Néztem ezt a véres filmet, és nem hallottam semmi zajt. Csak 5-10 perccel a halála után észleltem, hogy valami nincs rendben.” Elmondta azt is, hogy nem történt semmi gyanús a halál beálltakor, de elvégezték a boncolást, hogy megállapítsák a halál okát.

Nem volt elég bizonyíték

Az ausztrál szövetségi rendőrség a közelmúltban felhagyott Polgár Lajos háborús múltjának vizsgálatával bizonyítékok hiányára hivatkozva. A magyar ügyészség bár korábban tömeggyilkossággal vádolta Polgárt, eddig semmiféle nyomozati eredményt nem hozott nyilvánosságra.

Polgár Lajos 1949-ben hamis néven vándorolt ki Ausztráliába. Később felvette újra igazi nevét, és büszkén felvállalta háborús múltját: a Hűség Házának, a Nyilaskeresztes Párt budapesti központjának volt a parancsnoka.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!