Gyárfás
19 °C
35 °C

Nagykorú lesz az eltűnt tibeti láma

2007.04.25. 13:04
A Dalai Láma által választott pancsen láma most lesz 18 éves. Az évfordulóra jelentést adtak ki a Tibetért kampányolók a vallási szabadságról: tudni akarják, hol rejtegetik Tibet második leginkább tisztelt lámáját.

A most 18 éves Gendun Cseokyi Nyimát ötévesen nevezték ki pancsen lámának. Azóta nem látta őt senki. A kínai hatóságok annak idején nem fogadták el a Dalai Láma döntését, és 1995-ben kinevezték saját pancsen lámájukat, Gyaltsen Norbut. A hivatalos kínai álláspont szerint Gendun szabad életet él, de a Tibetért kampányolóknak meggyőződése, hogy gyerekkora óta házi őrizetben tartják őt.

Kate Saunders, a washingtoni szervezésű Nemzetközi Kampány Tibetért (ICT) képviselőjének állítása szerint szinte semmit nem tudnak a fiú hollétéről. „Elég valószínű, hogy valahol Peking közelében tartják fogva, mert a hatóságok itt tarthatják leginkább szemmel. Az mindenesetre biztos, hogy valami nagyon biztonságos helyről van szó” – nyilatkozta a BBC-nek.

Vallási üldöztetés

Az ICT Gendun születésnapja közeledtével jelentést állított össze a vallási szabadságról. Ebben beszámolnak arról, hogy a tibeti vallásos kultúra több mint fél évszázada súlyos fenyegetésnek van kitéve: pontosan az óta, mióta a kínai csapatok elfoglalták a térséget. Az irat azzal vádolja a kínai hatóságokat, hogy újonnan indított kampányukkal vissza akarják szorítani a Dalai Láma befolyását Tibetben. A tibeti buddhizmus legfőbb vallási vezetője napjainkban is száműzetésben él, Indiában.


Gyaltsen Norbut a kínai kormány nyilvánította a pancsen láma 11. reinkarnációjává 1995-ben

Saunders szerint az eltűnt pancsen láma annak a kínai kísérletnek az áldozata, amellyel a tibeti vallásos életet próbálják ellenőrzésük alatt tartani. „Ami vele történt, és az, hogy Peking egy új lámát nevezett ki, számos tibeti számára a krízispontot jelenti a helyi vallásos kultúra fennmaradásáért vívott harcban” – magyarázza a BBC-nek.

A kínai külügyminiszter ingerült hangon utasította vissza a tibeti vallási üldöztetések gyanúját. Egy szóvivő elmondása szerint Kína biztosította a tibetiek vallási szabadságát, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hol van most Gendun Cseokyi Nyima.

A Tibetért kampányolók abban bíznak, hogy a fiú 18. születésnapja változást hozhat a kínai hatóságok tibeti buddhizmussal kapcsolatos hozzáállásában.