Terhesnek öltözött az öngyilkos merénylő

2006.04.25. 15:27
Öngyilkos merényletet követtek el Sri Lankán a hadsereg tábornokának konvoja ellen, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A robbanásban legalább nyolcan meghaltak.

A testére szerelt bombától terhesnek látszott az az öngyilkos merénylő, aki valószínűleg álruhájának köszönhetően bejutott Sri Lanka hadseregének colombói főhadiszállására. Az AP jelentése szerint a nő a tábornok konvojának közvetlen közelében hozta működésbe a robbanószerkezetet súlyosan megsebesítve Sarath Fonsekát, a hadsereg tábornokát.

Fonseka kísérője és sofőrje azonnal életét vesztette, őt pedig azonnal megműtötték. „Még mindig veszélyben van, folytatjuk a műtétet” – nyilatkozta Hector Weerasinghe, a colombói nemzeti kórház orvosa. Az államszervezetben az elnök után a hadsereg tábornoka van a legmagasabb pozícióban.

A robbanásnak összesen 8 halálos áldozata van, egyelőre azonban nem világos, hogy ebbe a merénylőt is beleszámolták-e. Sérüléseik miatt további tíz embert szállítottak kórházba, köztük néhány civilt is, akik a robbanás idején épp a környéken voltak. Lehetséges, hogy a sebesültek között magas rangú katonatisztek is vannak.

A rendőrség a tamil lázadókat sejti a merénylet hátterében, egyelőre azonban senki nem vállalta a felelősséget. A felkelők már korábban is küldtek nőket öngyilkos merényletek kivitelezésére. A tamilok célja, hogy független államot hozhassanak létre.

A hatóságok feltételezik, hogy a tamilok a robbantással további nyomást akarnak gyakorolni, az idén kiújult harcok ugyanis veszélyeztetik függetlenedési törekvéseiket. Múlt héten a lázadók kihátráltak a jövő hétre Genfbe tervezett béketárgyalások elől azzal az indokkal, hogy civil tamilokat több támadás ért, és vitáik vannak a kormánnyal is.  • Tippek
  • Hírek